Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

21. 10. 2017. 11:21 >> 10:50

BABIŠ FAVORIT

Česka:Drugi dan glasanja za parlament

Česi drugog dana glasanja, danas do 14 časova, biraju na redovnim parlamentarnim izborima na kojima se očekuje da najviše glasova osvoji Akcija nezadovoljnih građana (ANO), donedavnog ministra finansija, najbogatijeg Slovaka, a drugog najbogatijeg čovjeka u Češkoj tajkuna Andreja Babiša.

 

 

 

Iako se predsjednik Češke Miloš Zeman juče ogradio da ovi sedmi parlamentarni izbori u samostalnoj Češkoj nikako nijesu odlučujući za smjeranje zemlje, ni presudni, jer su takvi bili samo prvi izbori poslije pada komunista 1990. godine, a svi dalji su normalni i samo reklamna kampanja, za izbore vlada veće interesovanje među strankama, jer je svoje kandidate prijavila čak 31.

Više je i kandidata nego prethodnih godina, 7.539 i za jedno poslaničko mjesto konkuriše čak 37 kandidata, a veći je odziv i samih Čeha, pošto su u petak, prvog dana izbora na birališta izašle dvije petine od osam miliona registrovanih birača, što znači da će izlasnost biti veća nego 2013. godina kada je glasalo 59,5 odsto biračkog tijela.

U Poslanički dom parlamenta bi, prema anketama raspoloženja birača, moglo da uđe rekordnih osam stranaka, dok ih je u dosadašnjem sazivu bilo sedam, međutim odnos snaga po anketama izgleda takav da je nejasno sa kim bi ANO i Babiš sastavili vladu, pošto su odlučno odbili da u buduću vladajuću koaliciju puste nacionalističke ekstremiste iz stranke Sloboda direktna demokratija Tomija Okamure koji na ovim izborima očekuje dvocifreni broj glasova.

Predsjednik Zeman već ranije je kazao da bi imenovao Andreja Babiša za premijera, bez obzira što bi tako postao prvi češki zvanično optužen i krivično gonjeni premijer za mahinacije sa evropskim fondovima za luksuznu farmu Rodino gnijezdo i prvi zvanično vođeni agent komunističke tajne policije StB, ali sinoć je Zeman kazao da će ostaviti rok od mjesec dana da se vidi da li bi nova vladajuća koalicija bila u stanju da dobije povjerenje parlamenta.

"Prema Ustavu ću sazvati konstitutivnu sjednicu parlamenta ali Ustav daje rok od 30 dana i ja ću ga maksimalno iskoristiti. Neke stranke se spremaju na opstrukcije izbora predsjednika Poslaničkog doma parlamenta i cijelog rukovodstva, a bez toga ne može se preći na dalje korake", kazao je sinoć Zeman.

Od 28. oktobra šef države počeće konsultacije sa liderima svih partija koje uđu u parlament."Pitaću ih kakvo je njihovo mišljenje o političkoj strukturi Češke", kazao je Zeman.

Favorit za budućeg premijera Češke, Andrej Babiš poručio je u petak biračima da mu daju što više glasova kako njegove vizije kako će upravljati Češkom, kao svojim koncernom Agrofert, ne bi sabotirali jaki koalicioni partneri, već da može da odlučuje samostalno.

Nezvanične rezultate izbora nacionalni zavod za statistiku saopštiće večeras, prve procjene ishoda na osnovu anketa na biralištima biće poznate već kasnije popodne.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније