Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

19. 10. 2017. 22:42   >>  22:11

RUSIJA

Opozicija podijeljena oko kandidature voditeljke

Predsjednička kandidatura poznate ruske TV voditeljke Ksenije Sobčak izazvala je danas oprečne reakcije ruske opozicije, gdje je neki optužuju da radi u korist Kremlja dok su drugi pozdravili njenu kandidaturu.

Portparol predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov odbacio navode da je Kremlj podstakao kandidaturu Sobčak, dok su neki opozicionari rekli da će to dati mogućnost vlastima da utiču na apatiju birača i istovremeno posiju razdor u redovima opozicije, prenio je AP.

Sobčak (35) je prilikom podnošenja kandidature navela da je Rusija umorna od stagnacije i da joj je potrebna politička promena.

Ona je ćerka Anatolija Sobčaka, reformističkog gradonačelnika Sankt Peterburga iz ranih 90-ih. Pridružila se protestima protiv Kremlja u Moskvi 2011. i 2012. ali je izbjegavala da kritikuje predsjednika Vladimira Putina koji je nekad radio kao zamjenik njenog oca.

I prije najave Sobčakove da će se kandidovati, opozicioni prvak Aleksej Navaljni, koji ne može da se kandiduje zbog krivične presude, upozorio je da bi to moglo da ide na ruku Kremlja zato što bi njen ulazak u predsjedničku trku podijelio opoziciju.

Sobčak je odbacila kritike Navaljnog i rekla da želi da se on kandiduje i da bi mogla da povuče svoju kandidaturu ako se to desi.

Liberalni opozicionar Grigorij Javlinski rekao da je bi Sobčak mogla imati sličnu ulogu kao tajkun Mihail Prohorov, koji se predstavljao kao predstavnik liberalnih krugova i uzeo osam odsto glasova dok je Putin osvojio skoro 64 odsto.

"To je ista zamka. Hoćemo li opet u nju da upadnemo", naveo je Javlinski na Tviteru.

Opozicionar Dmitrij Gudkov, takođe predstavnik liberalne opozicije, bio je nešto pozitivniji i rekao da bi u slučaju da Sobčak vodi pravu kampanju kritčnu prema Kremlju, to moglo ohrabriti mlađe birače da izađu na glasanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније