Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

19. 10. 2017. 20:55 >> 21:09
1

TAJANI PORUČIO

"Niko u EU neće priznati nezavisnost Katalonije"

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je danas da "niko u Evropskoj uniji" neće priznati Kataloniju kao suverenu državu ako proglasi nezavisnost od Španije.

Tajani je na samitu EU u Briselu rekao i da nema namjeru da se sastane sa katalonskim liderom Karlesom Pudždemonom, niti da posreduje u krizi u Španiji nastalom zbog situacije sa Katalonijom.

On je secesionistički spor nazvao "unutrašnjim pitanjem Španije".

Upitan zbog čega se još nije sastao sa Pudždemonom, Tajani je rekao da je Vlada Španije jedini "zakoniti" predstavnik za razgovore o tom pitanju.

Predsjednik Evropskog parlamenta je dodao da je katalonska vlada "prekršila odredbe Ustava Španije", ali i da je prekršila pravila kada je u pitanju katalonska autonomija.

Lider Katalonije je poslije referenduma održanog 1. oktobra a koji osporavaju centralne vlasti, potpisao deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, čiju je primjenu odmah suspendovao, očekujući dijalog s centralnim vlastima u Madridu.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao "istorijska nacija", priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

EU neće posredovati u katalonskoj krizi

Evropski lideri odbacili su danas mogućnost da EU posreduje u sporu između Španije i Katalonije, nakon što je španska vlada saopštila da razmatra preduzimanje koraka ka oduzimanju autonomije Kataloniji.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je rekao novinarima na marginama samita EU u Briselu da "nema mjesta za bilo kakvu vrstu posredovanja, niti međunarodnih inicijativa ili akcije".

Tusk je rekao da situacija u Španiji jeste zabrinjavajuća, ali da katalonska kriza nije na agendi samita u Briselu.

Španija insistira da se o tom pitanju ne raspravlja na samitu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније