Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

17. 10. 2017. 20:04   >>  19:32

DEMOKRATSKE SNAGE

Sirija: "Raka oslobođena od ID"

Sirijski grad Raka oslobođen je od ekstremista Islamske države i u njemu više nema sukoba, a u toku su operacije čišćenja grada od mina i "ćelija spavača" terorističke grupe, izjavio je danas komandant Sirijskih demokratskih snaga, Talal Silo.

SDF, savez kurdskih i arapskih boraca koji SAD podržavaju djelovanjem iz vazduha, pokrenuo je u novembru 2016. godine ofanzivu na Raku, a njegovi borci su 6. juna ušli u taj grad, doskorašnji bastion Islamske države i njenu de fakto prijestonicu, navodi Asošiejted pres.

Silo je rekao da je Raka još puna mina, ali da su borci SDF preuzeli kontrolu nad bivšom "prijestonicom terorizma", i dodao da će zvanično proglašenje oslobođenja uslijediti uskoro, po završetku operacija čišćenja.

Gubitak Rake je veliki udarac za Islamsku državu, koja konstantno gubi teritoriju koju je kontrolisala u Iraku i Siriji, uključujući i gubitak drugog najvećeg iračkog grada Mosula prije nekoliko mjeseci.

Desetine ekstremista Islamske države koje su odbile da se predaju imaju kao posljednje uporište gradski stadion, koji su prethodno koristili kao zatvor i tamnicu. Potparol SDF Musafa Bali rekao je da Islamska država još kontroliše stadion, koji je "ogromna struktura s podzemnim prostorijama i tunelima".

Ranije danas borci SDF su zauzeli gradsku bolnicu, jedno od posljednja dva uporišta ekstremista, u kojem je uz bolnicu bio i njihov komandni centar.

Džihadisti Islamske države zauzeli su Raku u januaru 2014. godine i proglasili je glavnim gradom svog samoproglašenog kalifata, pretvorivši nekada živu metropolu u epicentar svoje brutalne vladavine.

Od početka rata u Siriji 2011. poginulo je više od 330.000 ljudi, dok su milioni u izbjeglištvu. U Ženevi su, pod okriljem UN, u toku mirovni pregovori o okončanju rata i političkoj tranziciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније