Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

13. 10. 2017. 19:29   >>  20:00 1

OPTUŽIO TEHERAN

Tramp neće potvrditi sporazum sa Iranom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, saopštio je večeras da neće potvrditi nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine, javlja Rojters. Tramp, međutim, nije poništio sporazum kako je obećao u predizbornoj kampanji. On je pitanje tog sporazuma prepustio Kongresu i drugim stranama koje su potpisale dogovor s Iranom.


Tramp je u obraćanju Kongresu rekao da će se konsultovati sa saveznicima o tome kako sporazum može da se promijeni. 

Predsjednik SAD je optužio Iran da finansira terorizam i dodao je da uskratiti Teheranu "sve putanje do nuklearnog naoružanja".

"Danas objavljujem našu strategiju, zajedno sa nekoliko velikih koraka koje ćemo preduzeti da se suprostavimo neprijateljskim akcijama iranskog režima i kako bi obezbjedili da Iran nikada, i zaista mislim nikada, ne pribavi nuklearno oružje", kazao je večeras Tramp, prenosi Rojters.

Tramp tvrdi da Iran ne poštuje "duh" nuklearnog sporazuma i danas pred Kongresom nije dao pozitivnu ocjenu primjene tog sporazuma. U tom slučaju Kongres bi mogao ponovo da uvede sankcije Iranu.

Predsjednik SAD je ranije ocijenio da je nuklearni sporazum s Iranom najgori sporazum u američkoj istoriji.

Trampova odluka ne znači da se SAD povlače iz sporazuma, ali daje Kongresu 60 dana da odluči kakve će naredne korake preduzeti.

"Ne mogu i neću da potvrdim pridržavanje (nuklearnom sporazumu)", kazao je američki predsjednik.

Tramp je u predizbornoj kampanji obećao da će ako uđe u Bijelu kuću poništiti sporazum sa Iranom.

Povlačenjem SAD iz sporazuma Tramp osigurava podršku svojih glasača, ali rizikuje pogoršanje odnosa sa saveznicima.

Međunarodni posmatrači tvrde da Iran u potpunosti poštuje odredbe nuklearnog sporazuma.

Iran i šest svjetskih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka - postigli su 14. jula 2015. sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Trampova adminstracija je danas uvela nove sankcija iranskoj Revolucionarnoj gardi, navodeći da ona podržava terorizam. Ministarstvo finasija SAD je navelo da Revolucionarna garda podržava ubojite aktivnosi Hezbolaha i Hamsa, kao i režim sirijskog predsjednika Bašara Asada.

SAD, ipak, nijesu svrstale Revolucionarnu gardu na listu terorističkih organizacija.

Netanjahu čestitao Trampu na hrabroj odluci

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu čestitao je večeras predsjedniku SAD Donaldu Trampu na "hrabroj odluci" da ne potvrdi da se Iran pridržava nuklearnog sporazuma s velikim silama.

"On se smjelo usprotivio terorističkom režimu Irana. Da je sporazum s Iranom ostavljen nepromijenjen jedna stvar je apsolutno izvjesna, za nekoliko godine naistaknutiji svjetski teroristički režim bi imao arsenal nuklearnog oružja", rekao je Netanjahu, ocijenivši da je to "ogromna opasnost za kolektivnu budućnost".

Lider Izraela je rekao takođe da je Tramp stvorio "mogućnost da se popravi loš sporazum, da se unazadi iranska agresija i suprotstavljanje njegovoj zločinačkoj podršci terorizmu", prenijeli su izraelski mediji.

"Zato Izrael podržava tu mogućnost", rekao je Netnjahu.

Kabinet izraelskog premijera je prethodno saopštio da je državni sekretar SAD Reks Tilerson telefonirao Netanjahuu da ga obavijesti o detaljima nove američke strategije prema Iranu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније