Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

12. 10. 2017. 23:30   >>  23:02

SIRIJA

Tri pobunjeničke grupe dogovorile primirje

Tri sirijske pobunjeničke grupe potpisale su danas, uz posredovanje Egipta i Rusije, sporazum o primirju u južnom dijelu glavnog grada Damaska, koji vlada Sirije nije potpisala, saopštili su danas zvaničnici.

Tim sporazumom nije precizirana oblast na koju se primirje odnosi, a te tri grupe kontrolišu oblast južno od Damaska, koja se graniči s oblastima pod kontrolom ekstremista Islamske države.

Dogovor će omogućiti pristup humanitarnim radnicima ali, za razliku od drugih sličnih sporazuma, ne predviđa premještanje boraca i stanovništva.

Na osnovu nekoliko sličnih sporazuma prethodnih godina, desetine hiljada ljudi prebačene su autobusima u pobunjeničku provinciju Idlib na sjeverozapadu zemlje. Opozicija je optuživala za prisilna premještanja sirijsku vladu, koja je te optužbe negirala.

Egipatska državna agencija MENA javila je da sirijska vlada nije dio sporazuma postignutog uz posredovanje Rusije i Egipta. Rusija je glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara Al Asada, a Egipat ima obavještajnu i bezbjednosnu saradnju sa sirijskom vladom od 2013. godine.

MENA je navela da je sporazum potpisan u sjedištu obavještajne službe u Kairu rano jutros i da je stupio na snagu u podne, kao i da se njime pozivaju druge opozicione sirijske grupe da se pridruže primirju.

Predstavnik pobunjeničke grupe Armija islama Mohamed Aluš rekao je da su uz tu grupu dio sporazuma i grupe Džaiš al-Ababil i Aknaf Beit al-Makdis, koja je povezana s palestinskom organizacijom Hamas.

"Stanovnici te oblasti će ostati u svojim domovima, a sporazum će ukinuti opsadu i obustaviti vatru", rekao je Aluš.

Sporazum je potpisan dok, prema navodima sirijskih opozicionih aktivista, snage vlade Sirije napreduju u zauzimanju grada Majadina, uporišta džihadista na istoku zemlje.

Od početka rata u Siriji 2011. godine poginulo je više od 330.000 ljudi, dok su milioni u izbjeglištvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније