Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Objavio: F.R. ]

10. 10. 2017. 23:59 >> 18:40

"GUBITAK ZA PORODICU UN"

Direktorka Uneska žali zbog odluke SAD

Direktorka Uneska Irina Bokova izrazila je danas "duboko žaljenje" zbog odluke američke vlade da se povuče iz te agencije Ujedinjenih nacija uz tvrdnju da je antiizraelski nastrojena.

Bokova je u saopštenju navela da je odlazak SAD gubitak za "porodicu Ujedinjenih nacija" i multilateralizam.

Ona je rekla da su SAD i Unesko značajni jedno za drugo više nego ikada prije zato što "porast ekstremizma i terorizma traži dugoročne odgovore za mir i bezbjednost".

Bokova je rekla da Unesko podržava obrazovanje o holokaustu, kao i da obučava nastavnike za borbu protiv antisemitizma. Ona je dodala da SAD i Unesko imaju dugotrajnu saradnju i navela da je Statua slobode među mjestima na listi Svjetske baštine koje štiti ta agencija.

Stejt department je saopštio da se SAD povlače iz Uneska pošto smatraju da je ta organizacije antiizraelska i zbog potrebe za njenom "temeljnom reformom".

Povlačenje SAD iz Uneska stupiće na snagu 31. decembra 2018. SAD su suspendovale finansiranje Uneska 2011. zbog glasanja da Palestina bude članica i sada duguju oko 550 miliona dolara u zaostalim isplatama.

Zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da su SAD posebno ljute na Unesko zbog rezolucija u kojima se negiraju jevrejske veze sa svetim mjestima i spominjanje Izraela kao okupacione sile.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније