Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

12. 10. 2017. 16:33 >> 16:13

POMIRENJE

Sporazum Fataha i Hamasa potpisan u Kairu

Pregovarači iz rivalskih palestinskih frakcija Hamasa i Fataha potpisali su danas sporazum o pomirenju na kratkoj ceremoniji u Kairu.

Potpisivanju su prethodila dva dana pregovora u egipatskom glavnom gradu o vladanju pojasom Gaze u okviru najozbiljnijeg nastojanja da se okonča 10 godina nesporazuma između te dvije najveće palestinske organizacije.

Šef egipatske obavještajne službe Kalid Favzi je nadgledao potpisivanje. Sporazum su potpisali predstavnik Hamsa Saeh al-Aruri i pregovarač Fataha Azam al-Ahmed. Poslije ceremonije Al-Ahmed je rekao novinarima da je postignut pun sporazum da se ovlasti vlada nacionalnog jedinstva da preuzme punu odgovornost u Gazi, prenijela je agencija Asošiejtid pres.

Dvije strane su odredile 1. decembar kao krajnji rok za transfer vlasti u pojasu Gaze kojim trenutno vlada Hamas, navedeno je u saopštenju egipatske obavještajne službe, sponzora pregovora, javlja Frans pres.

Palestinska uprava koja ima podršku Zapada i međunarodno je priznata kao prethodnica nezavisnoj državi će preuzeti sve odgovornosti u pojasu Gaze, navedeno je u saopštenju. Dvije strane su dale jedna drugoj rok do tog datuma da izglade sve razlike, dodaje se u dokumentu.

Novi sastanak će se održati u Kairu 21. novembra. Detalji sporazuma nijesu otkriveni u saopštenjima za novinare u egiptskom glavnom gradu. Najavljeno je samo da će palestinski predsjednik Mahmud Abas, vođa Fataha, uskoro posjetiti pojas Gaze, kako je rekao Zakaria al-Aga lider Fataha na toj palestinskoj teritoriji.

Abas tamo nije bio čitavu deceniju otkako je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast, pobijedivši snage lojalne sekularnom umjerenijem Fatahu.

U nastojanju ka pomirenju očekuje se takođe da 3.000 policajaca iz Palestinske uprave bude rasporedjeno u pojasu Gaze i na granicama s Izraelom i Egiptom, rekao je jedan visoki zvačnik koji je blizak pregovorima Frans presu.

Takodje se očekuje da Abas uskoro ukine finasijske mjere uvedene ove godine protiv Hamsa kako bi se primorao na pomirenje, rekao je isti izvor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније