Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

11. 10. 2017. 13:38 >> 13:08

SPORAZUM S IRANOM

Britanska vlada vrši pritisak na Trampa

Britanska vlada pozvala je SAD da produži nuklearni sporazum s Iranom, za koji je premijerka Tereza Mej rekla da je od "vitalnog značaja za regionalnu bezbjednost".

 

 

 

Kako je saopšteno iz Dauning strita, Tereza Mej i Donald Tramp su razgovarali kasno sinoć i složili se da će njihovi timovi ostati u kontaktu prije Trampove odluke o iranskom sporazumu.Tramp je zaprijetio da će se povući iz sporazuma i nazvao ga "najgorim sporazumom ikad" do sada.

Američki predsjednik do 15. oktobra traba ponovo da potvrdi da Iranci ispunjavaju odredbe sporazuma, zbog uslova koje je uveo američki Kongres.U ovom rijetkom primjeru javnog pritiska Velike Britanije na SAD, vlada u Londonu je danas saopštila da je ministar spoljnih poslova Boris Džonson pozvao američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da istakne britansku podršku sporazumu.

Džonson je rekao da je taj sporazum kojim je Iran prihvatiu da ograniči nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija, bio "kulminacija 13 godina mukotrpne diplomatije i da je on povećao bezbjednost u regionu i u Velikoj Britaniji".

"Mi pozivamo SAD da uzmu u obzir te bezbjednosne implikacije ", rekao je Džonson.Britansko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je Džonson takođe razgovarao sa iranskim ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom, a danas će se u Londonu sastati s potpredsjednikom Irana i šefom iranske nuklearne agencije Alijem Akbarom Salehijem.

Donald Tramp tvrdi da Iran ne poštuje "duh" nuklearnog sporazuma i očekuje se da sljedeće nedjelje pred Kongresom ne da pozitivnu ocjenu primjene tog sporazuma. U tom slučaju Kongres bi mogao da ponovo uvede sankcije Iranu.

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније