Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije [ Objavila R.B. ]

09. 10. 2017. 23:02 >> 22:31
1

PUDŽDEMON PORUČUJE

Primijenićemo zakon o referendumu

Katalonija će primijeniti zakon o referendumu, koji poziva na proglašenje nezavisnosti ako referendum pokaže da je većina glasača za nezavisnost, rekao je katalonski predsjednik Karles Pudždemon.

"Proglašenje nezavisnosti, koje mi ne nazivamo "jednostranim", predviđeno je zakonom o referendumu kao primjena rezultata. Primijenićemo ono što zakon nalaže", rekao je Pudždemon u programu koji će emitovati katalonski kanal TV3, prema izvodima koji su objavljeni na sajtu te televizije, prenosi Rojters.

Prema katalonskom zakonu koji je utro put referendumu održanom 1. oktobra, parlament Katalonije bi trebalo da proglasi nezavisnost te pokrajine u roku od 48 sati nakon što katalonske vlasti zvanično proglase pobjedu glasova u korist otcjepljenja.

Katalonska vlada je saopštila da se više od 90 odsto glasača koji su izašli na referendum 1. oktobra izjasnilo za otcjepljenje od Španije, dok su španske vlasti referendum proglasile nezakonitim, a izlaznost je iznosila samo 43 odsto, napominje britanska agencija.

Gradonačelnica Barselone protiv nezavisnosti

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau pozvala je danas lidera Katalonije Karlesa Pudždemona da odustane od namjere da jednostrano proglasi nezavisnost tog španskog regiona.

Ona je, istovremeno, apelovala na španskog premijera Marijana Rahona da učini sve kako bi se smanjile napetosti i riješila "najozbiljnija ustavna kriza od uspostavljanja demokratije u Španiji".

Rezultati referenduma o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra "ne mogu da budu odobrenje za proglašenje nezavisnosti, već stvaraju mogućnost za otvaranje dijaloga i međunarodno posredovanje", rekla je ona, prenosi AFP.

Škotski nacionalisti: Španija da poštuje glas Katalonije

Škotska nacionalna partija pozvala je danas špansku vladu da ispoštuje glasanje velike većine Katalonaca za nezavisnost tog regiona.

Članovi škotske stranke su to poručili u rezoluciji objavljenoj na godišnjoj konferenciji partije, koju su jednoglasno usvojili, prenosi AFP.

U rezoluciji Škotske nacionalne partije, katalonski referendum, koji je Madrid zabranio, a koji je održan 1. oktobra, nazvan je "izrazom demokratske volje naroda Katalonije".

U rezoluciji se, takođe, EU i UN pozivaju da riješe politički ćorsokak nastao zbog spornog katalonskog referenduma.

Inače, škotski nacionalisti izrazili su solidarnost sa katalonskim narodom u nizu demonstracija, a škotska premijerka Nikola Stardžon podržala je pravo katalonske vlade da održi glasanje o otcjepljenju, podsjeća francuska agencija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније