Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

04. 10. 2017. 14:12   >>  13:46

TRAMP GUTEREŠU

Netanjahu veći problem od Abasa

Predsjednik SAD Donald Tramp označio je, na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešem u septembru, izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kao težu stranu u nastojanjima da se obnove pregovori o miru sa Palestincima, tvrde zapadni i izraelski izvori koji su bili prisutni ili su obaviješteni o sastanku, prenose danas izraelski mediji.

 

 

 

"Tramp je rekao da su oba lidera problematična, ali uopšteni kontekst je da je od njih dvojice Netanjahu veći problem", rekao je zapadni izvor na koga se poziva izraelski list Harec.Visoki zvaničnik Bijele kuće je međutim osporio takvu izjavu, rekavši da je to bio kratak, ali produktivan sastanak koji se primarno fokusirao na reforme UN i odličan posao koji obavlja Niki Hejli, američka ambasadorka u svjetskoj organizaciji.

"Nakon diskusije o odbrani Izraela od strane SAD u UN, učesnici su brzo pomenuli razgovore o miru koji se vode. Predsjednik je rekao da osjeća da obje strane žele mir i ostaju optimiste o mogućnosti postizanja održiv

og mirovnog sporazuma. Mi se fokusiramo na naše produktivne razgovore, a ne na buku onih koji žele da ih pokvare", rekao je on.Tramp i Gutereš su se 19. septembra sastali na 15 minuta na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN.

Šest zapadnih diplomata i jedan bivši visoki izraelski zvaničnik, koji su tražili da im se imena ne pominju, rekli su da je bar polovina sastanka bila posvećena izraelsko - palestinskom pitanju.Tramp se prethodnog dana sastao s Netanjahuom u Njujorku, pa je mogao da prenese Guterešu utiske i svoje poglede na mirovni proces.

Zapadne diplomate su rekle da je Tramp ponovio generalnom sekretaru UN da je odlučan u pokušaju da doprinese postizanju istorijskog mirovnog sporazuma. On je rekao takođe da je tokom godina sklopio puno teških sporazuma, ali da je uvijek slušao da je najteži od svih izraelsko-palestinski i da želi da odgovori na taj izazov, rekao je zapadni diplomata prisutan na brifingu.

Zapadne diplomate su takođe rekle da je Tramp povjerio Guterešu da je Mahmudu Abasu (82), iako je jako star i ima političkih problema kod kuće, potrebna zaostavština.

Netanjahu za razliku od njega razumije da neće imati nikada predsjednika koji bolje shvata bezbjednosne potrebe Izraela i da zato postoji šansa da će pristati na korake na koje prije nije pristajao.

Tramp je dodao da je, kada je postao predsjednik, mislio da su šanse za sporazum vrlo male, ali nakon što je procijenio Abasa i Netanjahua misli da postoji dobra šansa.

Gutereš je ohrabrio Trampa da nastavi svoja napore i naglasio da on takođe misli da postoji mogućnost za istorijski sporazum.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније