Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

04. 10. 2017. 11:05   >>  10:34

LIBERMAN SMATRA

Asad pobjeđuje u sirijskom ratu

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavo je da sirijski predsjednik Bašar el-Asad pobjeđuje u građanskom ratu u Siriji i sada mu se udvaraju bivši neprijatelji.


"Asad ispada pobjednik u bici", izjavio je Liberman sinoć za novinski sajt Vala (Walla) na hebrejskom jeziku, dodavši da "odjednom svi žele da se približe Asadu".

Liberman je objasnio da sada vidi "dugu liniju zemalja koje aplaudiraju i udvaraju se Asadu", uključujući zapadne i umjerene suni muslimanske države. 

Izrael je ranije pozivao Asada da siđe s vlasti i očekivao njegov poraz, ali je nastojao da se ne miješa previše u rat koji je godinama bjesnio preko sjeverne granice.

Takođe je optužio Asadovog saveznika Iran da prebacuje oružje libanskom Hezbolahu i povremeno je izvodio vazdušne udare na konvoje usavršenog oružja navodno namijenjenje tom šiitskom pokretu.

Izraelska vojska je odgovarala i na svako prelivanje sukoba preko granice, iako se vjerovalo da su u pitanju greške.

Izrael i Sirija su tehnički u ratu decenijama nakon što su im se vojske sukobile četiri puta i jevrejska država je posebno zabrinuta zbog rastućeg iranskog uticaja u Damasku. Liberman je rekao da se Izrael nada povećanoj američkoj umiješanosti kako bi se uspostavila ravnoteža iranskoj prijetnji.

"Nadamo se da će SAD biti aktivniji na sirijskom frontu i na Bliskom istoku uopšte. Mi smo na sjevernom frontu protiv Rusa, Iranaca,Turaka i Hezbolaha", rekao je on, kako prenosi "Tajms of Izrael".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je prošle godine da je Izrael izveo desetine napada na konvoje oružja namijenjene Hezbolahu protiv koga je izraelska vojska ratovala više od mjesec dana u ljeto 2006. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније