Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavio: B.V. ]

26. 09. 2017. 20:42   >>  20:12

PENTAGON O S. KOREJI

Tenzije više političke nego vojne

Odnosi SAD i Sjeverne Koreje su zategnuti, ali "naelektrisana" atmosfera je više politička nego vojna, rekao je danas načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD Džo Danford.

 

"Politički prostor je očigledno vrlo napet trenutno ali nijesmo konstatovali nikakvu promjenu u položaju sjevernokorejskih snaga", rekao je Danford u svjedočenju u Odboru Senata Kongresa SAD za oružane snage.

General je rekao da se situacija vrlo pažljivo prati obzirom na izjave koje su razmijenile vođe dvije zemlje, na američku vazduhoplovnu operaciju i s obzirom na jučerašnji odgovor koji bi mogao da izazove reakciju Sjeverne Koreje. To je bio njegov odgovor na pitanje republikanskog senatora Džona Mekejna.

"Mi smo postavili naše snage da odgovorima na moguće izazivanje sukoba. Preduzeli smo takođe odgovarajuće mjere da zaštitimo naše saveznike, Južnokorejce i Japance, naše snage, kao i američke državaljane u regionu. Ali ono što nijesmo konstatovali to je vojna aktivnost koja bi odrazila naelektrisanu političku atmosferu koju opisujete", rekao je on.

Američki predsjednik Donald Tramp prošle nedjelje je zaprijetio u govoru na Generalnoj skupštini UN da če "totalno razoriti" Sjevernu Koreju.

On je takođe nazvao sjevernokorejskog vođu Kim Jong Una "čovjeka-raketu" koji je krenuo u "samoubilačku misiju". Kim Jong Un je američkog predsjednika nazvao "mentalno poremećenim".

Da pokažu da raspolažu vojnim opcijama kao odgovor na nuklearne ambicije Pjongjanga SAD su tokom vikenda obavili letove strateških bombardera blizu sjevernokorejske obale. Sjeverna Koreja je uzvratila izjavama da je spremna da ih sruši.

Napetost je dostigla novi vrhunac juče kada je Pjongjang optužio Vašington da je proglasio rat Sjevernoj Koreji.

Kako navodi agencija Frans pres raste bojazan od slučajnog sukoba, u trenutku kada su nervi na ivici, posebno u Aziji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније