Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

26. 09. 2017. 12:57 >> 12:32

PREDSJEDNIK UKRAJINE

Porošenko potpisao sporni zakon o obrazovanju

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je zakon o obrazovanju za koji kritičari kažu da će narušiti prava etničkih manjina.U saopštenju predsjedničke kancelarije izdatom kasno sinoć navodi se da će zakon "ojačati ulogu ukrajinskog jezika u obrazovanju".

 

 

 

 

Zakon, usvojen u parlamentu početkom septembra, izazvao je zabrinutost Rusije, Mađarske, Rumunije i Moldavije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je taj zakon napisan tako da "na silu uspostavi režim jezika jedne etničke zajednice u multinacionalnoj državi" i navelo da on krši ukrajinski Ustav i međunarodne obaveze Kijeva.

Pitanje jezika je naročito osjetljivo na istoku Ukrajine, gdje većina stanovnika govori ruski, i gdje su uporišta proruskih pobunjenika, regioni Donjeck i Lugansk.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske osudilo je zakon kao "nož u leđa", a predsjednik Rumunije je u znak protesta prošle sedmice otkazao posjetu Ukrajini, kao i posjetu Porošenka Bukureštu.

Zakon predviđa reformu u obrazovnom sistemu koja podrazumijeva da će ukrajinski biti glavni jezik koji se koristi u školama.

Ukrajinski zvaničnici odbacili su tvrdnje da će jezici nacionalnih manjina biti marginalizovani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније