Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Agencije

24. 09. 2017. 18:29   >>  20:09 3

DESNICA U PARLAMENTU

Merkel traži mandat, Šulc priznao poraz

Njemačka kancelarka Angela Merkel, čiji konzervativci su osvojili većinu na današnjim izborima zatražila je mandat za sastav nove vlade, dok je šef Socijaldemokrata Martin Šulc, dosadašnji član njene vladajuće koalicije priznao poraz, a njegova stranka najavila da odlazi u opoziciju. Prvi put u posljednjih 50 godina, kako pokazuju izlazne ankete, desnica je ušla u njemački parlament.

Merkelkini konzervativci osvojili su četvrti mandat na izborima na kojima je u parlament ušla krajnje desničarska stranka AfD prvi put u više od pola vijeka, pokazuju izlazne ankete.

"Naravno, nadali smo se boljem rezultatu, ali CDU/CSU je najjača snaga u parlamentu i formiraće narednu vladu", rekla je Merkel.

Ona je rekla da ulazak AfD u parlament predstavlja izazov i da neće žuriti da formira novu vladu.

"Vratićemo nazad birače od AfD uz dobru politiku", rekla je Merekel pristalicama po objavljivanju rezultata izlaznih anketa.

Konzervativci Merkelove osvojili su prema projekcijama 32,5 odsto glasova, i time su najveća parlamentarna grupa. Ona sada mora da formira koaliciju da bi mogla da vlada, a dosadašnji koalicioni partner Socijaldemokrate (SPD) su odmah poslije istorijski lošeg rezultata od 20 odsto osvojenih glasova već izjavili da neće više biti u koaliciji s njom.

Vođa Socijaldemokrata Martin Šulc priznao je danas poraz, ali je rekao da ostaje kao vođa partije.

"Jasno je da SPD nije uspjela da se dopadne partijskoj bazi", rekao je Šulc i dodao: "Tokom narednih nedjelja i mjeseci mi ćemo se ponovo pozicionirati, i moj je zadatak da kreiram taj proces".

Nacionalistička, antiimigrantska partija Alternativa za Nemačku (AfD) koja ulazi u parlament sa između 13 i 13,5 odsto glasova obećala je danas da će "promijeniti zemlju".

"Promijenićemo ovu zemlju. Ići ćemo u lov na gospođu Merkel. Vratićemo našu zemlju", rekao je Aleklsander Gauland, kopredsjednik stranke AfD, dok je u sjedištu stranke bilo veliko slavlje.

Frauke Petri iz AfD je u Tviter poruci napisala da je Njemačka doživjela neviđeni politički zemljotres.

Na današnjim izborima obje velike grupacije, i CDU/CSU i SPD su izgubile glasove u odnosu na prošle izbore 2013, dok su male stranke kao pto su Zeleni, Ljevica, liberai FDP i AfD povećali svoj udio.

U dosadašnjoj vladi su u velikoj koaliciji bili CDU/CSU i SPD.

Moguće koalicije

Njemačka kancelarka Angela Merkel najverovatnije će pokušati da formira koaliciju sa Zelenima i liberalima, prenio je Bi-Bi-Si ocjene analitičara njemačke televizije ZDF.

Savez partija CDU/CSU Angele Merkel osvojio je najviše mjesta u parlamentu na danas održanim izborima u Njemačkoj, sa 32,5 odsto glasova, pokazali su rezultati izlaznih anketa, ali će morati da traži partnera za sastav vlade.

Dosadašnji partner, Socijaldemokratska partija Martina Šulca objavila je da više ne želi da formira koaliciju sa konzervativcima i da više voli da bude opozicija u Parlamentu, pa je takozvana Jamajka kolacija jedina moguća opcijam navode analitičari.

Sve ostale kombinacije dvije ili tri partije ne bi obezbijedile dovoljan broj poslaničkih mjesta.

SPD: Velika koalicija se završava danas

Njemačka Socijaldemokratska partija objavila je danas da više ne želi da formira koaliciju sa konzervativcima u budućoj vladi Angele Merkel i da više voli da bude opozicija u Parlamentu, poslije objave prognoze izbornih rezultata prema kojima je ta stranka doživjela istorijski poraz.

"Dobili smo jasan mandat od birača da idemo u opoziciju", rekla je jedna od zvaničnica stranke, Manuela Švezig, za televiziju ZDF, prenosi AFP.

"Za nas se velika koalicija (sa konzervativcima) završava danas", rekla je ona.

U dosadašnjoj vladi su u velikoj koaliciji bili Merkelkina Hrišćansko-demokratska unija i sestrinska Hriščansko-socijalna unija CDU/CSU sa Socijaldemokratama (SPD) na čijem čelu je Martin Šulc.

Socijaldemokrate su sa osvojenih 20 odsto pale na novi poslijeratni minimum.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније