Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

24. 09. 2017. 08:42 >> 08:12

MERKEL FAVORIT

Počeli parlamentarni izbori u Njemačkoj

Parlamentarni izbori u Njemačkoj održavaju se danas, a gotovo je izvjesno da će najviše glasova dobiti partija kancelarke Angele Merkel, dok je, za razliku od nedavnih izbora u Francuskoj i Holandiji, malo vjerovatno da će u vladu ući euroskeptici i nacionalisti.

 

Sjutra će 61,5 miliona Njemaca s pravom glasa birati 598 poslanika donjeg doma parlamenta, a birališta će biti otvorena od osam do 18 sati. Rezultati se očekuju u večeras ili sjutra ujutru.

Birači na jednom dijelu listića glasaju za političku partiju i na taj način se proporcionalnim sistemom bira polovina poslanika. Na drugom dijelu glasaju za okružne predstavnike, koji se biraju većinskim sistemom.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) će osvojiti 37 odsto glasova, čime će Merkel moći da dobije četvrti mandat na čelu vlade.

Ipak, ostaje pitanje da li će koaliciju formirati sa sadašnjim partnerima, socijaldemokratama, ili će vladu praviti s manjim partijama.

Ako Merkel poslije izbora ostane na čelu Vlade i ako bude kancelarka do 2021, izjednačiće poslijeratni rekord Helmuta Kola koji je 16 godina bio njemački kancelar (1982-1998).

Njen glavni protivkandidat, lider Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc, nije uspio da ozbiljnije naškodi CDU tokom izborne kampanje, a ankete predviđaju da će osvojiti malo više od 20 odsto glasova.

Na unutrašnjem planu, jaka ekonomija, snažno povjerenje i niska nezaposlenost na strani su Angele Merkel, ali je s druge strane kancelarka bila na meti kritika 2015.  odluke da otvori vrata migrantima i izbjeglicama.

Merkel i Šulc, kao i većina drugih partijskih lidera, protiv su postavljanja ograničenja broja migranata koji mogu da uđu u Njemačku na godišnjem nivou, dok je evroskeptična partija Alternativa za Njemačku (AfD) za potpuno zatvaranje granica za migrante i deportaciju migranata kojima nije odobren azil.

Popularnost desničarske partije AfD porasla je zbog straha od migranata i terorističkih prijetnji.

U Bundestag će prvi put vjerovatno ući i evroskeptična partija AfD, koja prema anketama ima podršku između 10 i 12 odsto birača, međutim većina stranaka je isključila saradnju s AfD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније