Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

21. 09. 2017. 16:40 >> 16:10
1

KATALONSKA VLADA

Udar na organizaciju katalonskog referenduma

Katalonska vlada priznala je danas da su opsežne policijske akcije sprovedene prethodnog dana u regionu uticale na organizaciju referenduma o nezavisnosti planiranog za 1. oktobar, koji je zabranio ustavni sud zemlje.

  

 

 

"Jasno je da su promijenjena pravila igre", rekao je za katalonsku televiziju TV3 potpredsjednik katalonske vlade Oriol Žunkeras.Španska civilna garda juče je privela 14 visokih zvaničnika katalonske vlade.

Među njima je bio i Žozep Marija Žove desna ruka potpredsjednika Žunkerasa, koji je i vođa partije ERC, republikanske desnice Katalonije.Uz hapšenja sprovedeni su brojni pretresi uključujući i skladišta na oko 50 kilometara od Barselone gdje je policija zaplijenila gotovo 10 miliona glasačkih listića. Akcije su izazvale talas demonstracija separatističkih aktivista, posebno u Barseloni gdje su sazvani novi protesti za danas.

Te operacije je danas više dnevnika opisalo kao odlučujući udarac na logističku organizaciju referenduma koji je španski ustavni sud zabranio. "Očigledno je da referendum ne može da se održi u uslovima koje bismo željeli jer bismo voljeli da svi građani ove zemlje mogu da se kreću slobodno i da ne budu uhapšeni", rekao je Žunkeras.On je rekao da je jasno da građani neće biti u mogućnost

i da glasaju kao obično iako je već mjesecima regionalna vlada davala uvjeravanja da je sve pripremljeno da glasanje na referendumu bude vjerodostojno i da može da bude priznato. Žunkeras je ipak ublažio svoju današnju izjavu i dodao da će sve učiniti da se referendum održi kako je planirano 1. oktobra i dodao da je "uvjeren da većina građana ove zemlje (Katalonije) želi da glasa".

Prema anketama više od 70 odsto Katalonaca je za održavanje referenduma i to da on bude održan uz saglasnost centrlane vlade, da se ustanovi da li većina stanovništva regiona želi nezavisnost od Španije. Dosadašnje ankete takođe su ukazivale da su Katalonci podijeljeni skoro jednako oko tog pitanja.

Šef konzervativne španske vlade Marijano Rahoj od 2012. govori da ne može da ispregovara održavanje takvog "nelegalnog" referenduma koji nije predviđen Ustavom zemlje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније