Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio P.R. [ Beta ]

19. 09. 2017. 18:29 >> 18:08

GUTEREŠ UPOZORAVA

Rizik od rata sa S. Korejom

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), Antonio Gutereš založio se danas za svijet bez nuklearnog oružja i upozorio na rizik od rata sa Sjevernom Korejom.

U svom prvom govoru na zasjedanju Generalne skupštine UN, u sali u kojoj je bilo oko 130 šefova država ili vlada, generalni sekretar UN istakao da rješenje sa Pjongjangom treba da bude političko i da ne treba ući u rat.

"Pozivam Savjet bezbjednost da zadrži jedinstvo (u krizi sa Sjevernom Korejom)", rekao je Gutereš u govoru kojim je zvanično otvorio 72. zasijedanje Generalne skupštine UN.

On je rekao da će "samo jedinstvo" omogućiti da se denuklearizuje Korejsko poluostrvo i stvori mogućnost diplomatskog angažovanja za rješenje krize.

Kako je Sjeverna Koreja povećavala broj nuklearnih proba i ispaljivala balističke rakete Savjet bezbjednosti UN je od ljetos usvojio više rezolucija uvodeći sve oštrije sankcije Pjongjangu.

Američki predsjednik Donald Tramp do sada nije pokazao da zaista vjeruje u mogućnost da sankcije navedu Sjevernu Koreju da dođe za pregovarački sto i više puta je pomenuo mogućnost pribjegavanja sili da se Pjongjang povinuje.

"U širem smislu sve zemlje treba da pokažu veće angažovanje ka ostvarenju univerzalnog cilja svijeta bez nuklearnog oružja", rekao je Gutereš.

On je rekao da zemlje koje imaju nuklearno oružje imaju posebnu odgovornost da predvode taj pokret i izrazio žaljenje što širenje nuklearnog oružja stvara "nezamislivu opasnost", kao i zbog toga što je proces razoružanja u svijetu "paralisan".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније