Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

17. 09. 2017. 18:47 >> 18:17

I DIPLOMATE

Kuvajt protjeruje ambasadora S. Koreje

Kuvajt će protjerati ambasadora i još četiri diplomate Sjeverne Koreje i tako moguće ograničiti mogućnost Pjongjanga da dobija novac za nuklearni program od radnika koje šalje u Persijski zaliv.


Odluka je donijeta nakon što je Kuvajt prethodnih nedjelja davao kotradiktorne izjave o svojim odnosima sa Sjevernom Korejom, a SAD i azijske zemlje su pojačale pritisak sa svoje saveznike da prekinu odnose sa Pjongjangom poslije nuklearne probe i lansiranja balističkih raketa preko Japana.

Kao odgovor na pritisak, Kuvajt će protjerati ambasadora So Čang Sika i još četvoricu diplomata. Poslije toga, još četvorica diplomata će ostati u ambasadi koja je odbila da da komentar.

Ni kuvajtsko ministarstvo informisanja nije davalo izjave.

Kuvajtski emir Sabah al-Ahmad al-Sabah je ranije ovog mjeseca bio u posjeti Vašingtonu gdje se sastao sa predsjednikom Donaldom Trampom. U saopštenju je američka ambasada u Kuvajtu tu zemlju nazvala "ključnim regionalnim partnerom po pitanju Sjeverne Koreje i mnogim drugim pitanjima".

Ambasada u Kuvajtu je jedino sjevernokorejsko diplomatsko predstavništvo u Zalivu, a hiljade Sjevernokorejaca radi u Kuvajtu, Omanu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vlasti tvrde da, iako je Kuvajt malo tržište u odnosu na Rusiju i Kinu, količina novca koju sjevernokorejski radnici u zemljama Zaliva šalju u domovinu pomaže vladi u Pjongjangu da zaobiđe međunarodne sankcije.

U izvještaju UN iz 2015. se navodi da je više od 50.000 Sjevernokorejaca koji rade u inostranstvu zarađivalo između 1,2 i 2,3 milijarde dolara godišnje.

Trenutna kriza oko Sjeverne Koreje je teška za Kuvajt, koji je pouzdani američki saveznik od Prvog zalivskog rata 1991, kada su SAD i saveznici okončali iračku okupaciju te zemlje.

U Kuvajtu se trenutno nalazi oko 13.500 američkih vojnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније