Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

13. 09. 2017. 23:30   >>  23:00

DEFORESTACIJA

Čokolada "ubija" afričke šume

Svjetska čokoladna industrija kriva je za katastrofalno uništavanje prašuma u zapadnoj Africi, gdje se šume krče radi proizvodnje kakaoa, piše londonski Gardijan.

Trgovci koji prodaju kakao Marsu, Nestleu, Mondelezu i drugim velikim kompanijama, kupuje proizvode nelegalno uzgajane u zaštićenim oblastima Obale Slonovače, gdje su površine pod prašumama smanjene za više od 80 odsto od 1960. godine.

Nelegalni kakao se u lancu snabdijevanja miješa s "čistim" zrnima, što znači da bi Mars čokoladice ili Milka čokolade mogle sadržati "prljavi" kakao, pošto više od 40 odsto kakaoa u svijetu dolazi iz Obale Slonovače, navodi Gardijan.

U tekstu se navodi da su novinari lista putovali Obalom Slonovače i zabilježili račišćavanje prašuma radi plantaža kakaa - sela i poljoprivrednici su zauzeli nacionalne parkove koji bi trebalo da budu zaštićeni, dok zvaničnici zaduženi za očuvanje životne sredine primaju mito da ne kontrolišu snabdijevanje kompanija koje ne interesuje poreklo kakaoa.

U zahtjevu Gardijana za komentar, Mars, Mondelez i Nestle, kao i trgovci Kargil i Beri Kalbo, nijesu negirali optužbe da je kakao zasađen sa obešumljenih površina prošao kroz njihov lanac snabdijevanja, mada svi navode da rade naporno da u njihovim proizvodima ne bude "prljavog" kakaoa.

Oko 70 odsto svjetskog kakaoa proizvodi oko dva miliona poljoprivrednika u pojasu od Sijera Leonea do Kameruna, ali su Obala Slonovače i Gana dva najveća svjetska proizvođača, dok su istovremeno i najveće žrtve deforestacije.

Obala Slonovače najbrže među afričkim zemljama gubi šumske površine - sada je manje od četiri odsto zemlje pod prašumom, dok je nekada bila četvrtina.

Sve veća potražnja u svijetu za čokoladom znači da, ako se ništa ne preduzme, do 2030. više neće biti šume u Obali Slonovače, navela je ekološka organizacija Moćna Zemlja (Mighty Earth) koja je danas objavila istragu o krčenju šuma zbog čokolade.

Naučnici kažu da je kakao čudovište koje će samo sebe uništiti. Poljoprivrednicima će na kraju nedostajati drveće koje sjeku i spaljuju, pošto njihova sijenka štiti biljke kakaoa tokom sušnih sezona, koje postaju sve intenzivnije zbog krčenja šuma.

Proizvođači čokolade tvrde da su svjesni problema

Velike kompanije su navele da su svesne problema deforestacije radi proizvodnje kakaoa i kažu da su posvećene rješavanju problema.

Predstavnik Marsa je rekao da ta kompanije želi da "pronađe najbolji načina da se okonča krčenje i uništavanje šuma u globalnom lancu snabdijevanja kakaom", ali i dodao da je održivi kakao preveliki izazov za svaku kompaniju pojedinačno, zbog čega se Mars udružuje s ostalima u industriji kako bi s riješio problem.

Nestle je naveo da se "protivi uništavanju prašuma i tresetišta širom svijeta", jer smatra da je to jedan od najvećih ekoloških izazova s kojim se svijet suočava.

Predstavnica Mondeleza, koji između ostalog pravi Milku, rekla je da ta kompanija aktivno radi na sprečavanju deforestacije.

Kompanija Herši navela je da joj je cilj da do 2020. koristi sto odsto održivi kakao, dok je trgovačka kompanija Bari Kalbo navele da ima cilj da do 2025. prodaje samo kakao koji nije s obešumljenih površina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније