Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

13. 09. 2017. 08:40 >> 08:18
2

ZBOG VLADAVINE PRAVA

Nove mjere EU protiv Poljske

Evropska unija je danas preduzela nove mjere protiv Poljske zbog, kako smatra, nazadovanja demokratije u toj zemlji, čime se približila mogućem sudskom procesu koji bi mogao da rezultira novčanom kaznom protiv Varšave.

 

 

 

Vladajući poljski konzervativci iz partije Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog nastoje da preoblikuju pravosudni sistem tako da steknu direktnu vlast nad sudovima, dok oni navode da žele da stvore efikasnije pravosuđe.

Evropska komisija vidi taj potez poljskih vlasti kao napad na nezavisnost sudstva i na vladavinu prava u 28 godina staroj demokratiji.Prvi korak u pravnom procesu protiv Poljske Komisija je pokrenula u julu.

Evropska komisija je saopštila juče da je sada preduzela drugi od tri koraka u takozvanoj prekršajnoj proceduri protiv Varšave i da joj je dala rok od mjesec dana da poradi na promjenama u pravosuđu.

Taj izvršni organ EU saopštio je da bi mogao, ako Poljska ne odgovori na preporuke, da preda slučaj Evrospkom sudu pravde, koji bi Varšavi mogao da odredi kazne.

Poljski zvaničnici za sada nijesu komentarisali nov potez Komisije, ali je poljska Vlada premijerke Beate Šidlo više puta ponovila da EU nema pravo da se miješa u unutrašnje stvari Poljske.

Vlada Poljske takođe navodi da je od birača dobila demokratski mandat za promjenu pravosudnog sistema.EU i Poljska su u sporu duže od godinu dana pošto nacionalističko-konzervativna partija Pravo i pravda nastoji da učvrsti vlast. Ta stranka je preuzela kontrolu i nad državnim medijima u Poljskoj.

Ipak, kako su u toj zemlji privatni mediji još dovoljno jaki, grupe za zaštitu ljudskih prava najviše brinu promjene u pravosuđu.

Kritičari poljske vlade strahuju da bi potpuno preuzimanje pravosuđa omogućilo Pravu i pravdi da koristi sudove za obračun s političkim protivnicima i za falsifikovanje izbornih rezultata.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније