Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

11. 09. 2017. 18:15   >>  17:45

OŠTETILA FLORIDU

"Irma" oslabila na tropsku oluju

Uragan Irma oslabio je danas na i dalje opasnu tropsku oluju, napredujući sjeveroistočno od države Floride ka Džordžiji, noseći sa sobom kišu, vjetrove i poplave.

Maksimalna jačina vjetra od oluje smanjila se jutros na 110 kilometara na sat, a američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da se očekuje da će dalje oslabiti do utorka popodne.

Irma je pogodila Floridu juče kao uragan kategorije četiri, na skali do pet, s vjetrovima koji su odnosili krovove, donosili poplavne vode i rasprostranjene prekide struje.

Gotovo 4,5 miliona domaćinstava i radnji širom Floride ostalo je bez struje dok se uragan Irma kretao preko te savezne države. Zvaničnici navode da će biti potrebne nedjelje da se svima vrati struja.

Guverner Floride Riko Skot rekao je danas da ima štete širom te države izazvane uraganom Irma i da je i dalje suviše opasno za stanovnike da izađu napolje ili za one koji su se evakuisali da se vrate.

Skot je rekao za Foks njuz da je zabrinut zbog poplava u Džeksonvilu i zbog velike štete na ostrvima Kis na jugu Floride koje će danas obići.

Lokalni zvaničnici na Kis ostrvima upozorili su danas na humanitarnu krizu zbog jakog vjetra i talasa izazvanog olujom.

Skot je pozvao građane Floride da budu strpljivi i upozorio da su putevi neprohodni i da ima srušenih električnih vodova.

Očekuje se da će tropska oluja Irma preći granicu između država Džordžije i Foloride danas popodne, i mada joj je smanjena jačina, i dalje je jaka i može da napravi štetu. Vjetrovi od te oluje već su donijeli jaku kišu na obalu Džordžije i meteorolozi upozoravaju da postoji ozbiljna opasnost od poplava.

Elektro kompanija Džordžije je navela da je 125.000 korisnika ostalo bez struje u šest priobalnih okruga.

Centar grada Savane u Džordžiji je danas pod jakom kišom, a vjetar i dalje dovoljno jak da otrgne manje grane i nanese ih na puteve. Očekuje se da se osjete udari oluje tokom cijelog dana u tom dijelu SAD.

Na aeroromu u Atlanti jutros je otkazao oko 800 letova zbog prijetnje od Irme.

Američka Nacionalna meteorološka služba saopštila je da su danas smanjene prijetnje o mogućem plimskom talasu duž 160 kilometara obale Džordžije, ali jaka kiša bi i dalje mogla da izazove prelivanje nabujalih rijeka i potoka.

U Sjevernoj Karolini evakuacija je naložena u najvećim ostrvima kod te savezne države SAD, a očekuju se vjetrovi od 95 kilometara na sat i plimski talas visok do dva metara kasnije danas.

Na Floridi Nacionalna garda evakuisala je danas više od 120 poplavljenih domova u okrugu Orindž, dok se oluja Irma kretala preko te države.

Ljude spasavaju iz poplavljenih domova u Džeksonvilu na Floridi, gdje je tropska oluja Irma donijela jake kiše i vjetar. Iz poplavljenih domova jutros je spaseno 46 ljudi, a još nepoznat broj je zarobljen u poplavljenim domovima.

Prema riječima načelnika za hitne operacije, između 400 i 500 domova je teško oštećeno od poplava, ali nije prijavljeno da ima smrtnih slučajeva ni težih povreda.

Veći dio centralne Floride, uključujući grad Orlando, pretrpjeli su znatnu štetu od uragana Irme koji je protutnjao kroz tu američku državu juče i jutros.

Džeksonvil je pod uzbunom za moguće bujične poplave do noćas u ponoć.

Istočni dio države Alabame i priobalni dio Južne Karoline su pod upozorenjem za tropsku oluju, kako se Irma kreće preko Floride ka Džordžiji, slabeći na svom putu ka sjeveru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније