Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta/Mina [ Objavio: O.Z. ]

11. 09. 2017. 12:31 >> 12:16

STANJE PRIRODNE KATASTROFE

Irma i dalje slabi, upozorenja na snazi

Uragan Irma koji je stigao do zapada Floride danas je prešao u kategoriju jedan, ali i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju, saopštili su američki zvaničnici. Američki predsjednik Donald Tramp proglasio je stanje prirodne katastrofe u toj saveznoj državi.

Centar uragana jutros je bio udaljen oko 40 kilometara sjeveroistočno od grada Tampe, sa vjetrom maksimalne brzine od 140 kilometara na čas.

Upozorenje na novo nevrijeme i dalje je na snazi u Floridi, gdje je do danas evakuisano više miliona ljudi.

Američki predsjednik Donald Tramp odobrio je da se na Floridi proglasi stanje prirodne katastrofe i naložio federalnu pomoć toj državi pogođenoj uraganom Irma. To je od predsjednika SAD zatražio guverner Floride Rik Skot.

Proglašenje stanja prirodne katastrofe znači da građani i biznismeni mogu da se prijave za sredstva za privremeni smještaj i popravku domova, pozajmice sa niskim kamatnim stopama, kako bi pokrili gubitke zbog neosigurane imovine i druge programe.

Federalna vlada će takođe nadoknaditi okruzima troškove za vanredne zaštitne mjere uključujući evakuaciju i smještaj ugroženih, kao i sredstva za uklanjanje ruševina, prenose agencije.

Tramp je najavio da će posjetiti Floridu što prije bude moguće.

Prije nego što se obrušio na Sunčanu državu, u uraganu Irma na Karibima je stradalo 25 osoba - deset u francuskim ostrvima Sveti Martin i Sveti Vartolomej, šest na britanskim teritorijama, četiri na američkim Djevičanskim ostrvima, dvije osobe u Portoriku i dvije u holandskom dijelu Svetog Martina, kao i jedna na ostrvu Barbuda. Uragan je na sjeveru Kube nosio krovove kuća, rušio zgrade i poplavio stotine kilometara priobalja.

Meteorolozi danas ocjenjuju da Floridu ipak nije zadesio najgori scenario.

"Da je centar uragana bio samo 20 ili 30 milja istočnije, situacija bi bila mnogo gora", smatra Rajan Maui iz privatne meteorološke stanice "WeatherBell Analytics".

On je rekao da bi Florida moga da "zahvali" Kubi, gdje se obrušio uragan pete kategorije.

I do Floride bi stigao uragan Irma kategorije pet da nije bilo Kube, navodi meteorolog.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније