Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

07. 09. 2017. 21:27 >> 21:22

UMJESTO TILERSONA

AFP: Niki Hejli, glas diplomatije SAD

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama (UN), Niki Hejli, sve više se oglašava o raznim međunarodnim temama, kao što su korejska kriza ili Iran, postajući "glas američke diplomatije" umjesto diskretnog šefa diplomatije Reksa Tilersona, ocijenila je danas agencija Frans pres.

Francuska agencija je navela da je teško utvrditi ko predstavlja vanjsku politiku američkog predsjednika Donalda Trampa, ambiciozna ambasadorka u UN, ili bivši izvršni direktor multinacionalne naftne i gasne kompanije Ekson mobil (ExxonMobil).

Niki Hejli (45) za sada prednjači na međunarodnoj sceni, posebno sa komentarima o krizi na Korejskom poluostrvu. Poslije najnovije nuklearne probe te zemlje, ona je rekla: "Što je previše, previše. Pjongjang samo traži jednu stvar, a to je rat".

Tilerson (65) čije su se posljednje izjave o Sjevernoj Koreji svele na "pozive na uzdržanost", kao da je odsutan u komentarisanju nove nuklearne probe. Kruže priče da je zauzet pitanjima rješavanja poplava u rodnom Teksasu.

Tilerson je "nevidljiv" u Bijeloj kući gdje se ističu drugi članovi ekipe Trampove administracije, nema ga u medijima i čak ne izdaje ni saopštenja. Samo se zna da je razgovarao s nekoliko svjetskih kolega.

"Za razliku od prethodnika, državni sekretar smatra da diplomatija treba da se vodi iza kulisa. Želimo da budemo efikasni, a ne sve da iznosimo javno", rečeno je u Tilersonovom okruženju.

Frans pres dodaje da se Niki Hejli, izgleda, ne drži tih mjera kao Tilerson. Neimenovani evropski zvaničnici su rekli da je ona trenutno najuticajnija ličnost u američkoj diplomatiji.

Takođe kruže priče da bi ona mogla da zamijeni Tilersona, čak je i sama Niki Hejli u jednom intervjuu rekla da joj je funkcija šefa diplomatije bila ponuđena, ali ju je odbila zbog neiskustva.

Međutim, ona je pristala da "drži lekcije u UN, jer želi da kaže ono što misli", naveo je Frans pres navodeći njene oštre izjave o nekim temama.

Pojedini evropski zvaničnici su rekli s druge strane da ona nema diplomatsku težinu već "nos političara da izabere teme za razgovor i kako će nastupiti" a ostalo ostavlja osoblju.

Oštriji kritičari opet smatraju da Niki Helji "nema veze sa stvarnošću" jer ima ekstremno konzervativne stavove.

"Ona je kao Tramp, buldog, ali ljepšeg izgleda", rekli su ti kritičari.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније