Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

07. 09. 2017. 10:04 >> 09:33
4

ZEMAN PORUČIO

"Nećemo migrante, ni dotacije"

Predsjednik Češke Miloš Zeman zatražio je da se Češka radije odrekne evropskih dotacija nego da, prema odluci Suda Evropske unije (EU) kojom je potvrđena legalnost izbjegličkih kvota, primi oko 3.000 muslimanskih izbjeglica iz centara u Italiji i Grčkoj.

"Uz prijetnju da će nam obustaviti dotacije EU će nas tjerati da primimo u prvoj fazi nekoliko hiljada muslimanskih migranata. Mislim da ne smijemo da se saginjemo, da ne smijemo da pustimo da nam prijete. Ako bude najgore uvijek je bolje odreći se evropskih dotacija nego da ovamo pustimo migrante", kazao je predsjednik Zeman.

Češki premijer Bohuslav Sobotka najavio je da ni nakon odluke suda neće mijenjati politiku vlade da migrante ne prima, zato što je češki spor sa Evropskom komisijom oko kvota drugačiji od slovačkog i mađarskog.

"Stav ne mijenjamo. I dalje se ne slažemo, tvrdimo da relokacija ne funkcioniše", kazao je premijer.

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek objasnio je da Češka ne osporava legalnost kvota ali tvrdi da ih je nemoguće ispuniti u praksi.

"To je lijepo šta tvrdi eurokomesar Dimitris Avramopulos, ali mi u našem sporu tvrdimo da i kada bih htjeli da primimo izbjeglice, ne bi uspjeli. Mi vodimo spor u kome dokazujemo da to ne funkcioniše. Zato želimu reviziju, da EU više ne pravi mehanizme gdje svi pišu neke brojke a svi znaju da to neće ispuniti", kazao je Zaoralek.

Povodom zahtjeva evrkomesara za izbjeglice kojim se zemljama Višegradske grupe daje nekoliko sedmica da kvote ispune, Češki ministar spoljnih poslova je upozorio da Češka ne može da ispuni svoje kvote, ne zato što neće, nego zato što ne sarađuju Grčka i Italija.

"Nijesmo u stanju da ispunimo kvote zato što oni koji bi trebalo da nam pomognu ne ispunjavaju uslove da uopšte mogu da se razmatraju nekakve relokacije", rekao je Zaoralek.

Češka i Poljska već su upozorile EU, kada je ljetos zaprijetila sudom, da je uslov da preuzmu izbjeglice koje su već stigle na teritoriju EU to da češki ili poljski organi sprovedu bezbjednosnu provjeru i eliminišu rizik da će se sa izbjeglicama koje prime provući i teroristi ili radikali.

Češka i poljska vlada upozorile su EU da grčke i italijanske vlasti te provjere nijesu omogućile a da su poslije prestale da reaguju na češke i poljske ponude.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније