Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

07. 09. 2017. 10:40 >> 10:14

MUN DŽAE IN

Rata sa Sjevernom Korejom neće biti

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in izjavio je da neće biti rata na Korejskom poluostrvu, iako su tenzije znatno porasle od posljednje nuklearne probe S. Koreje.

On je kazao da je sa liderima Rusije, Japana i SAD razgovarao o tome kako da se riješi kriza oko Sjeverene Koreje, prenosi Rojters. Mun je na istočnom ekonomskom forumu u ruskoj luci Vladivostok rekao da ovi lideri treba da razgovaraju o predloženim novim sankcijama Sjevernoj Koreji, koje imaju cilj postizanje diplomatskog rješenja krize.

Prema njegovim riječima i Rusija bi trebalo da nastavi da pritiska Sjevernu Koreju.

Istovremeno, za jačanje pritiska na Pjongjang založio se i japanski premijer Šinzo Abe, koji je danas pozvao na primjenu "najvećeg mogućeg pritiska" na vladu u Pjongjangu da bi se ona naterala da "napusti" svoj nuklearni i raketni program.

Abe je na ekonomskom forumu u Vladivostoku, na kom se nalaze i predsjednici Rusije i Južne Koreje Vladimir Putin i Mun Džae-in, rekao da "međunarodna zajednica mora da se ujedini u primjeni najvećeg mogućeg pritiska na Sjevernu Koreju".

"Moramo natjerati Sjevernu Koreju da neodložno primjeni sve postojeće rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i potpuno, povjerljivo i nepovratno napusti svoj nuklearni i raketni program", izjavio je japanski premijer.

SAD su sinoć predstavile nacrt rezolucije o novim sankcijama Pjongjangu koje uključuju embargo na naftu i zamrzavanje imovine sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una, uz uvjeravanja da vojna akcija nije "prva opcija".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je takođe danas da sve zemlje moraju da poštuju sankcije prema Sjevernoj Koreji dok međunarodna zajednica nastoji da pojača pritisak na režim u Pjongjangu poslije nedavno nuklearnog testa.

On je na pitanje novinara da li je zabrinut zbog protivljenja Rusije uvođenju oštrijih sankcija Savjeta bezbjednosti UN Sjevernoj Koreji, Stoltenberg je rekao da već postoje sankcije dogovorene u UN. "Izuzetno je važno da ove sankcije budu u potpunosti primjenjene", rekao je Stoltenberg uoči sastanaka ministara odbrane u Talinu, prenosi Rojters.

I Evropska unija se sprema da pojača sankcije protiv Sjeverne Koreje, izjavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini. "Predložiću ministrima da narednih dana rade na povećanju sankcija Sjevernoj Koreji", rekla je Mogerini uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Talinu, prenosi AFP.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније