Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B [ B92.net ]

06. 09. 2017. 18:52 >> 00:05

RAZORNI URAGAN

"Irma" odnijela dva života

Uragan Irma odnio je dva života na francuskoj teritoriji Kariba, a dvije osobe teško su povrijeđene, saopštio je francuski ministar za prekomorske teritorije. Uragan je uništio više zgrada i izazvao velike poplave na nekoliko karipskih ostrva. Direktor Američke meteorološke službe (NOAA) Luis Učelini upozorio je da je uragan Irma rekordne jačine i da su svi rizici u vezi te oluje veoma opasni. Učelini je u izjavi za agenciju AP izrazio zabrinutost za Floridu i Sjevernu Karolinu.

Aerodrom "Princeza Juliana" na karipskom ostrvu Sveti Martin, koje dijele Francuska i Holandija, uništen je udarom uragana. Ogromno kamenje nošeno vjetrom teško je oštetilo avione.

Irma, koji važi za najsnažniji uragan koji je pogodio Atlantik, prvo je naletio na ostrva Antigva i Barbuda, prije nego što je prešao na francusko ostrvo Sveti Vartolomej i Sveti Martin. 

"Oko" uragana Irma koji je dostigao navišu, petu kategoriju, prelazi preko Britanskih Devičanskih ostrva, saopštio je Američki nacionalni centar za uragane. 

Vjetar, kako se dodaje, dostiže brzinu do 177 kilometara na čas.

Uragan, koji će proći pored Portorika, a u četvrtak i sjeverno od obale Dominikanske Republike, nanio je veliku štetu Karipskim ostrvima. 

Širom Kariba evakuisano je na hiljade ljudi. Građani su pohrlili u prodavnice da se snabdiju najosnovnijim potrepštinama, a na nekoliko ostrva koja su popularne turističke destinacije, zatvoreni su aerodromi, prenosi BBC. 

Četiri zgrade na ostrvu Sveti Martin, koje dijele Francuska i Holandija, potpuno su uništene, izjavio je ranije danas francuski ministar unutrašnjih poslova Džerar Kolomb.

Osim toga, zbog uragana prekinute su sve komunikacione veze između Francuske i ostrva. Uragan Irma, koji važi za najsnažniji uragan koji je pogodio Atlantik, prvo je naleteo na ostrva Antigva i Barbuda, prije nego što je prešao na francusko ostrvo Sveti Vartolomej i Sveti Martin.

Na ostrvima Sveti Vartolomej i Sveti Martin načinjena je znatna šteta, izjavila je francuska ministarka za prekomorske teritorije Anik Žirarden.

Uragan je otkidao krovove s kuća i prekinuo dalekovode na oba ostrva. Po navodima vlasti Gvadelupa i susjednih ostrva, vatrogasna stanica na Svetom Vartolomeju je ispod metra vode i nijedno vozilo za pomoć ne može da se kreće.

Razorna moć uragana će se danas još pojačati na ta dva ostrva, a vrhunac se očekuje večeras. Već su izmjereni udari vjetra brzine 360 kilometara na sat.

Uragan Irma dostigao najveću kategoriju uragana – petu i udare vjetra od gotovo 300 kilometara na čas. Prema procjenama, površina Irme je veća od površine američke države Ohajo. "To je zvijer", slikovito je na Tviteru napisao jedan novinar.

Moguće je i da Irma tokom vikenda stigne do američke savezene države Florida, a mediji javljaju da bi u tom slučaju bila uništena vila predsjednika SAD-a Donalda Trampa. Ipak, meteorolozi ističu da je još rano za takve procjene.

Središte uragana prešlo je u noći između utorka i srijede preko Barbude, dijela ostrvske državice Antigva i Barbuda, oko dva sata noćas po lokalnom vremenu (8.00 po centralnoevropskom vremenu). Uragan bi mogao i da izazove morske oluje i dalje se kreće prema sevjerozapadu u pravcu Devičanskih ostrva i Portorika.

Centar oluje bi danas popodne po lokalnom vremenu mogao da prođe oko 50 kilometara od Portorika.

Nekoliko američkih teritorija i karipskih ostrvskih država i prekomorskih teritorija ranije je uvelo vanredno stanje zbog uragana Irma.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније