Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

06. 09. 2017. 12:52 >> 12:22

JUNKER ORBANU

Solidarnost je dvosmjerna ulica

Predsjednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker oštro je odgovorio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na njegov zahtjev za dodatna sredstva EU za ojačanje granice, podsjećajući ga da je "solidarnost dvosmjerna ulica", i nabrajajući svu pomoć koju je Brisel ponudio ili pružio Mađarskoj da se suoči s imigracijom.

 


 

 

Kako prenosi portal Politiko (Politico) Junker je u pismu upućenom Orbanu naveo da je tokom migrantske krize 2015. godine Mađarska odbila mogućnost da ima korist od premještanja do 54.000 ljudi i odlučila da vrati gotovo četiri miliona eura evropskih sredstava koje je Komisija unaprijed dostavila Mađarskoj.

Mađarsk premijer je 31. avgusta pisao Junkeru i tražio da EK nadoknadi pola troškova koje je posljednjih nekoliko godina njegova vlada imala za obezbjeđenje svoje granice, koja je dijelom i spoljna granica EU.Orban je naredio izgradnju dvije žičane ograde na svojoj granici 2015, sa Srbijom i sa Hrvatskom.

Junker je u svom odgovoru naveo da su tri hitna poklona od ukupno 6,26 miliona eura bila dostupna Mađarskoj, koja nije ispunila potrebnu papirologiju da bi dobila pristup većini tih sredstava.

Junker je dodao da Mađarska i dalje ima pristup svojoj nacionalnoj kvoti od evropskog bezbjednosnog fonda izdvojenog za granice u periodu između 2014. i 2020, koji iznosi vše od 40 miliona eura.Šef EK je takođe ukazao da Mađarska prima EU subvencije od više od tri odsto svog BDP-a svake godine, što je najviši procenat od bilo koje EU zemlje.

"Solidarnost je dvosmjerna ulica. Postoje vremena kada zemlje članice mogu da očekuju da dobiju pomoć i vremena kada one, zauzvrat, treba da budu spremne da doprinesu", napisao je Junker.

"I solidarnost nije a la kart jelo, koje može da se izabere za upravljanje granicama a da se odbaci kada se radi o poštovanju zajednički dogovorenih odluka o premještanju (izbjeglica)", dodao je on.

Kako je napisao Junker, EK je spremna da brzo ispita svaki zahtjev za konkretne i hitne potrebe kada se radi o graničnoj bezbjednosti i da pruži "odgovarajuću i prikladnu pomoć za jačanje granične

kontrole u skladu sa EU zakonima".Zemlje EU saglasile su se u septembru 2015. sa planom o razmještanju izbjeglica koje su stigle do Grčke i Italije po ostalim zemljama EU, ali je do sada razmješteno samo oko 24.000 ljiudi.

Mađarska i Poljska su glasale protiv plana i odbile da učestvuju u njemu, dok je Slovačka do sada primila samo nekolicinu izbjeglica iz Grčke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније