Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Tanjug/B92 [ Objavio: O.Z. ]

03. 09. 2017. 21:08 >> 20:46

SPOR OKO IMOVINE

Moskva: SAD opet provocira

Sjedinjene Američke Države (SAD) očekuju da im bude prodata ruska diplomatska imovina koja se nalazi na ekskluzivnim lokacijama u San Francisku i Vašingtonu.

To je za televiziju Rosija 1 rekla portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, uz napomenu da je Rusija o takvoj namjeri informisana kroz kanale Stejt departmenta.

"Ispričaću vam senzaciju. Teško je povjerovati u to, ali Stejt department nam je zvanično stavio do znanja, direktno nam je to rečeno, da očekuju da prodamo te objekte SAD. Očekuju od nas da prodamo te nekretnine američkoj vladi", rekla je Zaharova.

Ona je navela da će ruska strana "načiniti seriju fotografija tih objekata".

"Tako da bude jasno o čemu pričamo - to nijesu jednosobni stanovi na periferiji. To su centralne lokacije u Vašingtonu i San Francisku. Objekti, takozvane rezidencije nalaze se na najuglednijim lokacijama i zato je bilo toliko zanimljivo organizovati tamo događaje", kazala je Zaharova.

"Prekršena Bečka konvencija"

SAD su u subotu preuzele kontrolu nad tri diplomatska objekta Rusije na američkom tlu - zgradu generalnog konzulata u San Francisku i sjedišta trgovinskih misija u Vašingtonu i Njujorku.

Rusija smatra da situacija oko njene trgovinske misije u Vašingtonu, u koju su ušli predstavnici američkih vlasti, ukinuvši prethodno diplomatski imunitet te zgrade, označava najočiglednije kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

"Pretres zgrade ruske trgovinske misije u Vašingtonu je bez presedana i najočiglednije je kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. Član 45 Konvencije kaže da čak i u slučaju pooštravanja diplomatskih odnosa ili oružanog sukoba, država domaćin mora da poštuje i štiti posjede stranih misija", rekao je predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove ruske Državne dume Leonid Slucki, prenosi TASS.

On je dodao da su "bez obzira na to, SAD očas posla ukinule diplomatski imunitet trgovinskoj misiji Rusije, pokušavajući da opravdaju sopstvenu arbitrarnost jednostranim tumačenjem Konvencije".

TASS navodi da je taj visoko pozicionirani ruski poslanik naglasio da je protestna nota koju je uputilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova ignorisana i da je ruska imovina došla pod kontrolu SAD.

"Ovo su otvoreno neprijateljski akti koji su u potpunosti protivni međunarodnom pravu", naveo je Slucki i dodao da Moskva zadržava pravo na korake odmazde zasnovane na principu reciprociteta.

"Jasno je da SAD provociraju dalju eskalaciju u našim diplomatski odnosima", kazao je Slucki.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније