Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

26. 08. 2017. 16:52 >> 10:04
2

ZEMAN ISTAKAO

Rane Čeha i Slovaka nakon razlaza zacijelila EU

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas povodom 25. godišnjice odluke o podjeli Čehoslovačke da nakon raspada zajedničke domovine nijesu ostale nikakve pukotine u odnosima a da je sve rane Slovaka i Čeha zbog podjele zacijelio ulazak u Evropsku uniju.

"U odnosima dvije zemlje nema pukotina. Smatrao bih da ta rana nije zacijeljena da obje države ili jedna od njih nijesu ušle u EU. Ali ovako smo postali dio šire evropske porodice i imamo izuzetno sjajne, bratske odnose", kazao je danas Zeman češkoj agenciji ČTK povodom godišnjice raspada.

On je upozorio da do podjele zajedničke domovine nije došlo zbog toga što su bile nespojive predstave glavnih pregovarača, tadašnjeg češkog premijera Vaclava Klausa i slovačkog Vladimira Mečijara.

"Podjela Republike je faktički počela još 1990. godine prividnim tričavim sporovima oko imena zemlje i državnog grba", podsetio je češki predsjednik.

Tadašnji češki premijer, a kasnije predsjednik Češke Vaclav Klaus, iako priznaje da je 1992. godine bio razočaran što nema mogućnosti da se dogovori sa slovačkim predstavnicima, danas smatra da je podjela bila korisna.

"Razdvajanje je donijelo koristi objema zemljama. Prije svega Slovačka, koja je do tada stalno imala utisak da je pod nadzorom starijeg brata" (Češke), kazao je Klaus.

Bivši premijer, koji je s Mečijarom podijelio Čehoslovačku bez referenduma, ne pitajući Čehe i Slovake, kazao je sinoć češkom javnom TV servisu ČT da je Čehoslovačka imala sreću što su Evropa i međunarodna zajednica bili zauzeti drugim, većim problemima i temama, kao što su krvavi raspad bivše Jugoslavije, posljedice ujedinjenja Njemačke i raspad Sovjetskog Saveza.

"Rekao bih čak da smo imali ogromnu sreću što je svijet u to vrijeme bio zauzet svojim problemima, tako da nam se otvorila jedinstvena, vanredna, istorijska prilika da nam se u to niko ne miješa", kazao je Klaus.

Arhitekta češkog puta u tranziciju upozorio je da takvih okolnosti ni ranije ni kasnije više nije bilo.

"Danas bi EU sigurno onemogućila te procese. Slala bi nam svoje emisare, izdavala rezolucije i odluke koje bi nas razbjesnele i koje bi nas isprovocirale da učinimo suprotno. Toga na sreću tada nije bilo. Zaista smo to mogli da uradimo sami", kazao je Klaus.

Svojevremeno najglasniji evroskeptik među šefovima država i vlada članica EU kao pozitivan trend označio je prelazak na Evropu u više brzina, što bi po njegovom mišljenju bila korisna kada bi sve brzine integracije bile jednako legitimne a Brisel ne bi nastojao da gura sve ka najvišoj brzini.

"Današnji logični prelazak na više brzina, što znači različiti stav prema evropskoj integraciji, daleko je razumniji nego kada sve guraju u isti jaram", kazao je Klaus.

Odluku o podjeli Čehoslovačke i nastanku dvije nezavisne države od 1. januara 1993. godine obznanili su 26. avgusta 1992. godine u Brnu tadašnji republički premijeri Klaus i Mečijar nakon serije neuspješnih pregovora tokom ljeta o uređenju odnosa u zajedničkoj federaciji.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније