Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

26. 08. 2017. 10:28 >> 09:57
2

STOLTENBERG PORUČIO

Vojne vježbe da ne budu maska za agresiju

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je da predstojeći rusko-bjeloruski manevri "Zapad2017" u Bjelorusiji koji su izazvali veliku zabrinutost Poljske i baltičkih zemalja nijesu za njih neposredna opasnost, ali je upozorio da je Rusija zemlja koja je već primijenila silu protiv susjeda i da vojne vježbe ne smiju da služe da prikriju agresivne korake.

"U ovom trenutku (u manevrima u Bjelorusiji) ne vidimo neposrednu opasnost za članice NATO-a. Ali ovi manevri dio su šireg konteksta i aktivnosti Rusije koja godinama modernizuje svoje oružane snage, osjetno povećava izdatke za odbranu i obavlja sve šire i veće vojne vježbe", kazao je sinoć Stoltenberg u intervjuu poljskoj državnoj televiziji TVP.info.

Generalni sekretar NATO-a upozorio je da svaka zemlja ima pravo da uvježbava svoju armiju.

"Rusija kao svaka druga zemlja ima pravo da sprovodi vježbe svoje armije. Problem je u tome da se to uradi u skladu s međunarodnim obavezama, na transparentan način i tako da to niko ne tumači na neodgovarajući način. Da tu ne bude nesporazuma. Vojne vježbe ne smiju da budu maska za agresivne poteze", kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a naglasio je da današnja Rusija jeste zemlja koja posljednjih godina jača svoju armiju i spremna je da koristi silu protiv svojih susjeda, što se, kako je kazao, pokazalo u Ukrajini.

"S druge strane, Rusija je naš susjed i ostaće i u budućnosti. NATO ne želi konfrontaciju s Rusijom, upravo suprotno, tražimo konstruktivnije odnose, ali morao da budemo jedinstveni, kao Alijansa, ako želimo istinski politički dijalog s Rusijom", rekao je Stoltenberg.

Zato je Stoltenberg iz Varšave ponovo apelovao na Rusiju da na manevre "Zapad2017", u kojima učestvuje oko 12.700 vojnika, od čega 3.000 ruskih, od 14. do 20. septembra u Bjelorusiji pozove posmatrače, onako kako to zarad transparentnosti predviđaju međunarodni ugovori i OEBS.

"Rusija do sada nije pozivala nikoga iz NATO-a da učestvuje u tim manevrima u svojstvu posmatrača, u skladu s međunarodnim sporazumima", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je kao najveći izazov za NATO označio samu činjenicu da nakon perioda stabilnosti poslije kraja hladnog rata svijet opet postaje više nepredvidljiv.

"Imamo na istoku aktivnosti Rusije - upotrebu oružanih snaga protiv susjeda, Ukrajine, nelegalnu okupaciju Krima, destabilizaciju istočne Ukrajine. Slijedi sve ono što se dešava na jugu, posebno u Siriji i Iraku. Na takve prijetnje NATO mora da reaguje. Jačamo antiterorističke aktivnosti, ali istovremeno jačamo sposobnost odbrane u Evropi", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a boravio je u četvrtak i petak u Poljskoj, gdje je razgovarao s najvišim poljskim zvaničnicima, a obišao je i bazu Ožiš na sjevero-istoku Poljske, gdje je razmješteno pojačanje istočnog krila NATO-a, multinacionalni borbeni bataljon pod američkom komandom.

U oktobru bi američkim, britanskim i rumunskim vojnicima u tom bataljonu, jednom od četiri takva na tzv. istočnom krilu, trebalo da se pridruže i hrvatski vojnici, najavio je juče poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније