Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

25. 08. 2017. 08:52 >> 08:21

NAKON SAD

Japan pojačao sankcije Pjongjangu

Japan je danas objavio da pojačava sankcije protiv Sjeverne Koreje zamrzavanjem imovine kineskih i namibijskih kompanija osumnjičenih da trguju sa Pjongjangom u cilju zaustavljanja sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Tokio je ovaj korak preduzeo par dana nakon što su SAD uvele sankcije za 10 organizacija i šest osoba porijeklom iz Kine i Rusije koje su optužene da su uvozom uglja finansijski pomagali Sjevernu Koreju.

"Nastavićemo da snažno guramo Sjevernu Koreju u pravcu denuklearizacije. Sad je trenutak da pojačamo pritisak", naveo je portparol japanske vlade Jošihide Suga.

Na meti su se našle četiri kinske i dvije namibijske kompanije kao i dva pojedinca.

Japanski mediji pišu da je u krizi ključna uloga Kine, najbližeg saveznika vlade u Pjongjangu, dok je Namibija u posljednjih nekoliko godina ojačala veze sa Sjevernom Korejom.

Tokio je već uveo slične mjere protiv ljudi i firmi povezanih sa nabavkom sirovina i istraživanjima za sjevernokorejski nuklearni i raketni program. Posljednji paket, s kraja jula, ticao se pet kompanija i devet pojedinaca.

SAD i njeni saveznici, prije svega Japan i Južna Koreja, na oprezu su otkako je Pjongjang u julu izvršio dva testa interkontinentalnih raketa.

Napetost je posebno porasla kada je predsjednik SAD Donald Tramp početkom avgusta zaprijetio Sjevernoj Koreji "vatrom i bijesom", na šta je sjevernokorejski lider Kim Džong Un obećao lansiranje raketa ka vodama oko američkog ostrva Guam u Pacifiku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније