Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

23. 08. 2017. 23:09   >>  24. 08. 2017. 00:34

INOVIRANJE POSLOVANJA

Evropa zaostaje u promjenama za budućnost

Stari kontinent je tradicionalno bogat, ali druge zemlje brže se prilagođavaju promjenama nužnim za bolju budućnost.

Evropska regija najmanje je preduzetnička regija u svijetu kad je u pitanju pokretanje vlastitog biznisa, dok su istovremeno neke evropske ekonomije, poput male zemlje Estonije, među najkonkurentnijima na svijetu i s visokom stopom preduzetništva.

Estoniju kao predvodnicu u preduzetničkim aktivnostima slijedi Švedska, zatim Letonija, Holandija te Velika Britanija, piše zagrebački Jutarnji list, prenosi Al Džazira.

Ni velike evropske zemlje, poput, na primjer Njemačke, nijesu uspjele da se probiju u sam vrh preduzetničkih zemalja.

To su ključne tačke Izvještaja Svjetskog ekonomskog foruma “Evropski skriveni preduzetnici: Preduzetnička aktivnost zaposlenika i konkurentnost u Evropi” (Europe’s Hidden Entrepreneurs: Entrepreneurial Employee Activity and Competitiveness), koje je izrađeno u saradnji s Globalnim preduzetničkim monitorom.

Studija kroz geografske, kulturne i ekonomske perspektive istražuje preduzetničku aktivnost i konkurentnost u Evropi, koja je zanimljiv slučaj, jer šest od deset najboljih svjetskih ekonomija dolazi upravo s tog kontinenta.

U studiji se posmatra i analizira preduzetništvo van tipičnih 'startupova'.

Kombinuju se i upoređuju dva faktora: preduzetničke aktivnosti zaposlenih koji pokreću određene projekte i ideje unutar kompanije u kojoj rade, umjesto da pokreću vlastite biznise i rade za sebe, i aktivnosti onih pojedinaca koji pokreću vlastite 'startupove' i projekte dok su još zaposleni u nekoj kompaniji.

Ako se pogleda samo taj drugi faktor, Evropa se ne kotira dobro u odnosu na većinu ekonomija.

Drugi regioni svijeta imaju puno veće procente pokretanja 'startupova'.

Preduzetnička sjeverna Evropa

Ipak, upravo preduzetnička aktivnost zaposlenih pomaže da se smanji jaz između evropskih i drugih ekonomija.

Stoga, kada se doda taj drugi faktor, Evropa odmah slijedi iza SAD-a, Kanade i Australije.

U Evropi je, za razliku od drugih kontinenata, najveća preduzetnička aktivnost izražena upravo kroz zaposlene i ideje koje pokreću u kompanijama u kojima rade.

Takvih je svojevrsnih preduzetnika čak 40 odsto, za razliku od SAD-a, gdje ih ima 29 odsto.

Gledajući malo dublje, jasno je vidljivo da zemlje sjeverne Evrope predvode kad je riječ o preduzetničkim aktivnostima unutar kompanije.

No, kad se u obzir uzmu oba faktora - i preduzetništvo zaposlenih i pokretanje 'startupova', lako se može uočiti da su sjeverna Evropa i baltička regija visoko preduzetnički orijentisani.

Zaostaju Italija, Grčka i Španija

Gotovo 80 odsto kompanija u Estoniji počelo je poslovanje jer su prepoznali tržišne prilike, piše u izvještaju, i Estonija se često navodi kao model za preduzetničku usmjerenu politiku.

Na dnu liste je Italija, u kojoj, prema izvještaju, bukvalno uopšte nema uočljivih preduzetničkih aktivnosti zaposlenih, kao ni u Grčkoj i Španiji.

Evropa je tradicionalno bogata, ali druge zemlje van Evrope brže se prilagođavaju ekonomskim promjenama, te time postaju bolje pripremljene za budućnost.

Evropa se sporo mijenja i države Evrope se teško prilagođavaju.

Dobar primjer je Uber, koji se zabranjuje u mnogim evropskim zemljama, dok u zemljama Azije Uber i Taksi koegzistiraju na obostrano zadovoljstvo, pri čemu građani imaju izbor da odabru tip gradskog prijevoza koji im odgovara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније