Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

23. 08. 2017. 20:35 >> 20:14

RAT U SIRIJI

Netanjahu rekao Putinu da Iranci moraju otići

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je objasnio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu važnost uklanjanja iranskih i snaga libanskog Hezbolaha iz Sirije kako bi se spriječio budući rat, prenose izraelski mediji.

Netanjahu se danas sastao s Putinom u Sočiju na Crnom moru da izrazi zabrinutost zbog napora Irana da se učvrsti u Siriji, navodi agencija Asošiejted pres.

Nakon tog sastanka predsjednik Vlade Izraela je rekao da uklanjanje tih snaga, kao i drugih šiitskih milicija iz susjedne Sirije mora biti dio svakog sporazuma za dan poslije građanskog rata koji tamo bjesni.

Netanjahu je takođe rekao da je ono što Iran pokušava da uradi "libanizacija" Sirije i pokušaj preuzimanja kontrole uz pomoć šiitskih milicija.

Sastanak dvojice lidera trajao je oko tri sata i fokusirao se najvećim dijelom na situaciju u Siriji.

Sastanak je inicirao Netanjahu, kako je rekao, dodavši da je takođe prošle nedjelje poslao bezbjednosnu delegaciju u Belu kuću zbog činjenice da se realnost u Siriji brzo menja u posljednjim nedjeljama nakon kolapsa Islamske države.

"Nije pretjerano misliti da će u određenom periodu Islamska država izgubiti teritorijalna uporišta u Siriji. Biće mnogo boljih izgleda za skraćenje trenutnog građanskog rata i sprečavanje budućeg rata ako Iran nije u Siriji”, ocijenio je Netanjahu.

On je dodao da je jasno rekao Putinu da "iransko pozicioniranje u Siriji neće pomoći stabilnosti u regionu" i da Izrael želi da spriječi budući rat i zato je neophodno da upozori na vrijeme.

U telefonskom razgovoru s izraelskim novinarima po završetku sastanka, Netanjahu je dodao da je predstavio ruskom predsjedniku informaciju koju Izrael ima o uspostavljanju iranskih pozicija u Siriji, kao i procjene da je režim u Teheranu zainteresovan da poveže teritorije od Irana do Mediterana i da transferiše vojne snage, uključujući brodove, borbene avione i hiljade vojnika u stalne baze u Siriji.

"Rekao sam Putinu da je to usmereno protiv nas i zato nećemo ostati apatični. Rekao sam to najjasnije i najdirektnije. Izrazio sam ozbiljnost stvari njemu, kako je mi vidimo", rekao je izraelski premijer, najavivši da će Izrael djelovati u skladu sa svojim crvenim linijama i da kada je to ta zemlja činila u prošlosti nije tražila dozvolu već je samo obavještavala o svojoj politici.

On je dodao da međunarodna zajednica zna da kada Izrael kaže nešto, to i uradi.

Rusija i Iran podržavaju sirijskog predsjednika Bašara Asada u građanskom ratu i pomogli su mu da ponovo osvoji ključna područja, podsjeća američka agencija i dodaje da Moskva takođe održava prijateljske veze s Izraelom i da je uspostavila kontakte kako bi izbegla sukobe s izraelskom vojskom u Siriji.

Putin je danas pohvalio efikasan mehanizam te saradnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније