Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

22. 08. 2017. 23:31 >> 23:03

PRITISAK SAD I SAVEZNIKA

"Žele da prenesu krivicu na Pjongjang"

Izaslanik Sjeverne Koreje u UN za razoružanje Ju Jong Čol izjavio je danas da vojne prijetnje i pristisci SAD mogu da natjeraju Pjongjang da dodatno razvija nuklearno oružje.

On je rekao da se druge zemlje koje su se izjasnile na konferenciji protiv nuklearnog naoružanja i raketnih proba Sjeverne Koreje svrstale na "neprijateljsku" stranu SAD.

Sjevernokorejski diplomata optužio je Vašington da "pokušava da na Pjongjang prenese krivicu za napetu situaciju na Korejskom poluostrvu".

Američki ambasador Robert Vud je upozorio da nuklearni program i raketne probe Sjeverne Koreje predstavljaju prijetnju za čitav svijet.

Prema njegovim riječima, nedavne raketne probe pokazuju opasno ponašanje Sjeverne Koreje i pokušaj te zemlje za destabilizaciju regiona.

Vud je ocijenio da put za dijalog ostaje otvoren.

Tilerson pohvalio uzdržanost Sjeverne Koreje

Američki državni sekretar Reks Tilerson pohvalio je Sjevernu Koreju zbog "uzdržanosti" od provokacija i ocijenio da bi to moglo da omogući dijalog Pjongjanga i Vašingtona.

Tilerson je rekao da Sjeverna Koreja nije lansirala raketu niti je imala slične provokativne mjere, nakon što je Savjet bezbjednosti UN početkom avgusta usvojio rezoluciju protiv razvoja oružja te zemlje.

Državni sekretar SAD je rekao da je Sjeverna Koreja pokazala "stepen uzdržanosti koji nije viđen u prošlosti".

Tilerson je izrazio nadu da bi to moglo da bude pokazatelj spremnosti Sjeverne Koreje da ublaži tenzije i rekao da je to možda put ka dijalogu u bliskoj budućnosti.

On je ipak dodao da je neophodno da Pjongjang "pokaže više" od toga.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je 5. avgusta rezoluciju koja predviđa uvođenje novih, oštrijih sankcija Sjevernoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније