Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 08. 2017. 23:43 >> 23:15
1

DANSKA

Opet pronađena jaja zagađena insekticidom

Danske vlasti su saopštile danas da su dvije kompanije nabavile 6,8 tona jaja i 108 kilograma omleta, odvojeno, s farmi iz Holandije i Belgije koje su umiješane u skandal sa zagađenim jajima.

Danska Uprava za hranu i veterinarstvo saopštila je da ta jaja sadrže "neškodljivu količinu" insekticida fipronil, koji je za u većoj količini opasan za zdravlje ljudi.

Uprava nije navela nazive kompanija koje su nabavile jaja zagađena insekticidom. U saopštenju piše da su te dvije danske kompanije planirale da prodaju jaja i omlete kafeima i firmama za ketering, ali da su "proizvodi povučeni jer je fipronil u hrani nezakonit".

Ukupno devet kompanija u Danskoj je do sada prijavilo da su pronađena jaja zagađena insekticidom, od kojih je prva to učinila 10. avgusta.

Afera sa zagađenim jajima proširila se na 17 država. Fipronil je organsko jedinjenje koje se koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja, parazita i krpelja, ali je zabranjeno za liječenje životinja koje se koriste za ishranu.

Svjetska zdravstvena organizacija je ocijenila da je fipronil u većoj količini "umjereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније