Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

16. 08. 2017. 12:06 >> 11:49

BRITANSKI INSTITUT

"Početi pripreme za korejski rat"

Britanski institut za studije bezbjednosti i odbrane (RUSI) upozorio je vladu u Londonu da je "novi korejski rat sada stvarna mogućnost". Institut je pozvao da se neodložno počne sa pripremama za moguće izbijanje sukoba između SAD i Sjeverne Koreje.

Zamjenik generalnog direktora tog instituta Malkolm Čalmers je naveo da je novi korejski rat "stvarna mogućnost", djelimično zbog činjenice da je Donald Tramp "hirovit i impulsivan".

"Ako počne rat, predsjednik (Tramp) će u roku od sat vremena telefonom zvati Dauning strit 10 tražeći podršku. Britanska premijerka će onda imati samo nekoliko sati, najviše, da se izjasni o nečemu što bi bio jedan od najvećih strateških šokova poslije Hladnog rata", naveo je Čalmers, prenosi Independent.

On konstatuje i da bi, kao blizak saveznik SAD, Britanija najverojatnije morala da pruži pomoć u sukobu na korejskom poluostrvu, gdje se trenutno nalazi oko 35.000 američkih vojnika.

"Na korejskom poluostrvu stvara se opasni miks sjevernokorejskog tehnološkog napretka - nedavno je lansirana nova interkontinentalna raketa - i Trampove hirovite i impulsivne osobine", napisao je Čalmers.

On predlaže da je najbolja podrška koju bi Britanija trebalo da pruži u ovom scenariju diplomatska podrška, uz pregovore sa ciljem suzbijanja širenja konflikta i obezbjeđivanja da i SAD i Kina budu srećne sa mirovnim sporazumom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније