Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

16. 08. 2017. 10:03 >> 09:34

IZNAD I ISPOD ZEMLJE

Izrael nastavlja gradnju zida prema Gazi

Izrael nastavlja sa izgradnjom podzemnog zida duž granice sa pojasom Gaze u okviru ambicioznog projekta okončanja prijetnji napadima kroz tunele koje gradi Hamas.

Dizalice i građevinske ekipe kopaju rupe i instaliraju senzore i drugu opremu za zid koji treba da se proteže duž svih 60 kilometara granice. Na nekim gradilištima stoje znaci "vojna zona - ne prilazi".

Načelnik izraelske Južne komande, general Ejal Zamir rekao je da će izgradnja trajati oko dvije godine, a da će zid imati nekoliko metara i iznad i ispod zemlje i biće opremljen osjetljivim senzorima. Čitava konstrukcija se nalazi sa izraelske strane granice da bi se izbjegli sukobi.

Nekadašnji komandant jedinice zadužene za uništavanje tunela Ataj Šelah rekao je da sam zid neće riješiti problem tunela iako će izmijeniti dosta toga. Prema njegovim riječima, biće neophodan dobar obavještajni rad i operativne odluke vojske.

"U suprotnom, ekstremisti će vremenom pronaći način da se probiju", dodao je Šelah.

Lokalni zvaničnik Gadi Jarkoni rekao je da je projekat zida glavni razlog ekonomskog rasta i privlačenja mladih porodica u to područje poslije rata protiv Hamasa vođenog prije tri godine.

"Vjerujem da je izgradnja zida ispravna, gradnjom se rješava problem tunela i problemi lokalnih zajednica. Razvoj ovog područja je nevjerovatan", rekao je on.

Izrael i Hamas su vodili tri rata otkako je ta islamistička grupa 2007. preuzela kontrolu nad pojasom Gaze.

Tokom rata 2014. pripadnici Hamasa su u nekoliko navrata ušli u Izrael kroz mrežu tunela i uhvatili Izraelce nespremne. Iako nijesu uspjeli da dođu do civilnih područja, infiltracija je preplašila stanovništvo. Izrael je tokom tog sukoba uništio 32 tunela i uklanjanje te prijetnje je postalo najviši prioritet.

Iako je Hamas uglavnom poštovao prekid vatre kojim je sukob iz 2014. okončan, vjeruje se da gradi nove tunele i naoružava se za neki budući rat.

Hamas se zalaže za potpuno uništenje Izraela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније