Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavio: B.V. ]

14. 08. 2017. 13:28   >>  12:59

SASTANAK S KIMOM

Ambasadori S. Koreje hitno vraćeni u zemlju

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in poručio je danas da "više ne smije biti rata" na Korejskom poluostrvu, i pozvao Sjevernu Koreju da se ne ponaša prijeteće, u trenutku kada rastu napetosti između Pjongjanga i Vašingtona pri čemu obje strane nagoveštavaju vojnu akciju. Istovremeno, Sjeverna Koreja pozvala je ambasadore iz najvećih svjetskih zemalja da se vrate u Pjongjang radi zajedničkog sastanka, prenijela je južnokorejska agencija Jonhap.

 

"Na Korejskom poluostrvu više ne smije biti rata. S kakvim god usponima i padovima da se suočavamo, sjevernokorejska nuklearna situacija se mora riješiti mirnim putem", rekao je Mun otvarajući redovni sastanak sa visokim pomoćnicima i savjetnicima, prenosi Rojters, pozivajući se na južnokorejsko predsjedništvo.

Mun je, takođe, izrazio uvjerenje da će SAD odgovoriti na trenutnu situaciju mirno i odgovorno, "sa stavom kakav ima i Južna Koreja".

"Sjeverna Koreja nije ovladala raketnom tehnologijom"

Sjeverna Koreja još nije u potpunosti ovladala raketnom tehnologijom vezanom za ponovni ulazak raketnog punjenja u atmosferu, a za to će joj biti potrebno najmanje godinu do dvije, izjavio je zamjenik južnokorejskog ministra odbrane Suh Čuk-suk.

On, istovremeno, napominje da Sjeverna Koreja brzo unaprjeđuje svoju sposobnost izrade minijaturne nuklearne bojeve glave.

"Ni SAD ni Južna Koreja ne vjeruju da je Sjeverna Koreja u potpunosti ovladala tehnologijom ponovnog ulaska raketnog punjenja u atmosferu u smislu inženjeringa vezanog za materijal", rekao je Suh u nedjelju južnokorejskoj televiziji.

Kako je naveo, Južna Koreja i SAD ne smatraju da je Sjeverna Koreja dostigla taj tehnološki nivo, ali je upozorio da se Pjongjang bliži tom stepenu tehnološke usavršenosti.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Koreja će vjerovatno nastaviti sa provokacijama, uključujući nuklearne probe, ali on ne smatra da postoji velika opasnost da Pjongjang uđe u pravi vojni sukob.

I direktor CIA Majk Pompeo mišljenja je da će sjevernokorejski lider Kim Jong-Un vjerovatno nastaviti da testira svoje oružje, a kako je juče rekao, "ne bi ga iznenadila još jedna sjevernokorejska raketna proba".

Zabrinutost da je Sjeverna Koreja blizu ostvarenja svog cilja - usavršavanja nuklearnog oruža na čijem dometu bi se našle SAD - dovelo je do porasta tenzija proteklih mjeseci, podsjeća britanska agencija.

U međuvremenu Kim je pozvao ambasadore Sjeverne Koreje iz najvećih svjetskih zemalja da se vrate u Pjongjang radi zajedničkog sastanka.

Prema saznanjima agencije, na tom sastanku su sigurno prisutni ambasadori Sjeverne Koreje u Kini, Rusiji i Ujedinjenim Nacijama, ali nije poznato koliko tačno ambasadora učestvuje na njemu.

Kako se navodi, taj sastanak može da bude dio regularnog okupljanja ambasadora, može da bude povezan i sa situacijom u kojoj se država nalazi nakon raketnih proba, ali i povezan sa navodnim pripremama za dalje vojne akcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније