Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

13. 08. 2017. 09:34 >> 09:10
2

NAKON 100 DANA VLASTI

Makron suočen sa skepticizmom Francuza

Mladi francuski predsjednik Emanuel Makron koji je brzo postao popularan u predizbornoj kampanji poslije 100 dana od dolaska na vlast suočava se sa skepticizmom Francuza, ocijenili su francuski mediji.

List Figaro podsjetio je da je Makronova popularnost opala sa 43 na 36 odsto što je manje od popularnosti bivšeg socijalističkog predsjednika Fransoa Olanda, inače rekordera kao najnepopularnijeg predsjednika, koju je uživao poslije 100 dana vladavine 2012. godine. Tada je Oland imao povjerenje 46 odsto Francuza.

Direktor Instituta Ifop Žerom Fuke smatra da "jenjava euforija" ili "makronomanija" koja je vladala za vrijeme predsjedničkih i parlamentarnih izbora i dodao da "Francuzi sada očekuju rezultate i dalje reforme".

Pad popularnost najviše je uzrokovan, kako smatraju tamošnji analitičari, ostavkom načelnika Generalštaba francuske vojske Pjera de Vilijea. De Vilije (60) koji se sa Makronom sukobio oko vojnog budžeta, podnio je ostavku polovinom jula, ubrzo poslije vojne parade prire]ene za francuski državni praznik, Dan pada Bastilje.

List Nuvel opservater osvrnuo se na Makronova dostignuća u prvih 100 dana. List je podsjetio je da je Makron ispunio jedno predizborno obećanje, a to je zakon o moralizaciji političkog života jer je kandidat centra za vrijeme kampanje ocijenio da političari moraju da budu besprijekorni.

Zakon sadrži mjeru o zabrani zapošljavanja članova porodice, što je bila udarna tema tokom kampanje pošto su otkrivene afere fiktivnog zapošljavanja supruge kandidata desnice Fransoa Fiijona. Na početku favorit, Fijon je poražen u prvom krugu izbora.

Francuska vlada raspravlja i o novom zakonu koji se odnosi na borbu protiv terorizma. Novi zakon predvi]a jačanje mjera bezbjednosti u borbi protiv terorizma kao i uopšteno jačanje unutrašnje bezbjednosti zemlje, kako bi u neko dogledno vrijeme bilo ukinuto vanredno stanje uvedeno 2015. poslije terorističkih napada u Francuskoj.

Opšta je ocjena medija da je Makron razvio stil "retkog obraćanja" i "svečanog tona" što se moglo nagovijestiti na dan njegove izborne pobjede. On je tada potpuno sam, što podsjeća na stil pokojnog socijalističkog predsjednika Fransoa Miterana, prošetao do piramide muzeja Luvra gdje se bratio svojim pristalicama.

Na me]unarodnom planu i diplomatiji, Makron je za tri mjeseca primio brojne strane zvaničnike, me]u kojima su predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp. Analitičari smatraju da mladi predsjednik postaje sve dominantniji u Evropskoj uniji (EU) u odnosu na njemačku kancelarku Angelu Merkel koju uskoro čekaju parlamentarni izbori.

Francuski mediji prenijeli su da Makrona po dolasku sa godišnjeg odmora krajem avgusta čekaju novi izazovi na unutrašnjem planu, među kojima je liberalizacija zakona o radu radi smanjenja nezaposlenosti.

Francuski predsjednik je obećao i da će precizirati ulogu prve dame, u javnosti omiljene Brižit Makron. Prva dama u Francuskoj inače nema zvaničan status.

Planirana je mini turneja po Evropi kao i sastanak 28. avgusta u Parizu, na kojem su pozvani, pored Merkelove, premijeri Španije i Italije, Mariano Rahoj i Paolo Djentiloni.

Makron (39) koji je izabran u drugom krugu predsjedničkih izbora 7. maja, zvanično je stupio na dužnost 14. maja ove godine, a 100 dana njegove vladine zvanično je u utorak 15. avgusta.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније