Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

12. 08. 2017. 22:56 >> 22:27

24 MRTVA I 90 POVRIJEĐENIH

Kenija: Nove žrtve u postizbornim sukobima

U neredima koji su izbili u Keniji poslije objavljivanja rezultata predsjedničkih izbora, stradale su 24 osobe a više od 90 je povrijeđeno, javila je agencija AP i dodala da je u eskalaciji nasilja policija pucala u demonstrante.

Sukobi su izbili u petak uveče kada je izborna komisija proglasila pobjedu predsjednika Uhurua Kenijate na izborima održanim u utorak.  

Opozicija, koju predvodi Raila Odinga, poražen na izborima, tvrdi da je glasanje bilo namješteno.

Lider opozicije je 2013. godine takođe osporio izborne rezultate uz ocjenu da je i tada namještena pobjeda Kenijate.

Prema zvaničnim podacima, Kenijata je osvojio 54 odsto, a Odinga 45 odsto glasova.

Kenijska Nacionalna komisija za ljudska prava, koja je potvrdila broj žrtava i koja nadgleda vladine institucije, pozvala je najviše zvaničnike da utiču na policiju da prestane da koristi bojevu municiju protiv civila.

Kenijski Crveni krst saopštio je sa svoje strane da je više od 90 osoba povrijeđeno tokom nereda i dodala da je nekoliko novinara napadnuto tokom sukoba demonstranata i policije.

Nemiri takođe svjedoče o podjeli u kenijskom društvu u kojom vlada siromaštvo, dok su mnogi zvaničnici korumpirani. 

Pored unutrašnjih nemira i nezadovoljstva građana, u sjevernim i istočnim područjima Kenije koje se graniče sa Somalijom česti su napadi islamističke grupe Al Šabab, povezane s Al Kaidom. Ta teroristička organizacija je obećala da će se osvetiti Keniji, jer pomaže vlastima Somalije u borbi protiv ektremista. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније