Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta; Objavio: I. P. ]

11. 08. 2017. 20:37 >> 20:07
1

U PALESTINI

Dekret protiv društvenih mreža

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izdao je dekret u nastojanju da se usprotivi društvenim mrežama i veb sajtovima, a koji će omogućiti vladi, kako kažu protivnici takve mjere, da uhapsi svakoga pod optužbom da nanosi štetu nacionalnom jedinstvu.

Aktivisti za ljudska prava rekli su da je dekret koji je izdat prije javne debate prošlog mjeseca, možda najznačajniji korak koji je preduzela Abasova vlada da ograniči slobodu izražavanja u autonomnim palestinskim enklavama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski tužilac porekao je da se dekret koristi da uguši svako protivljenje, ističući da je novi zakon o elektronskim medijima bio potreban kako bi se zatvorile rupe u zakonu koje su ranije omogućavale da hakeri prođu nekažnjeno.

U julu je vlada blokirala 30 veb sajtova. Većina th sajtova bila je povezana sa dva glavna Abasova rivala, bivšim saradnikom koji je postao njegov neprijatelj Muhamedom Dahlanom i islamskim Hamasom, navodi taj centar.

Nekoliko blokiranih sajtova podržavalo je ekstremističku Islamsku državu u Iraku i Siriji. Petoro novinara koji su radili za medije povezane s Hamasom pritvoreno je ove nedjelje i optuženo za kršenje novog zakona.

Organizacije za ljudska prava su više puta optuživale Abasa i njegovog prethodnika, dugogodišjeg palestinskog lidera Jasera Arafata, da ograničavaju slobode i krše ljudska prava, arbitrarnim hapšenjem političkih protivnika, maltretiranjem u pritvoru i suzbijanju mirnih protesta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније