Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

10. 08. 2017. 23:45 >> 23:17
1

TENZIJE SAD - SJ.KOREJA

Berze u minusu, nafta naglo pojeftinila

Indeksi na Vol stritu i na svim većim svjetskim berzama danas su u priličnom minusu, usljed rasta tenzija između Sjeverne Koreje i SAD, dok su cijene nafte naglo pale.

Padu američkih indeksa najviše doprinose tehnološke kompanije, a potom banke i maloprodajni lanci, dok investitori pažljivo proučavaju najnovije izvještaje o zaradama kompanija, navodi Asošiejted pres.

Pred kraj trgovanja na Vol stritu, indeks Dau Džons je u minusu 0,7 odsto, Standard end pur 500 pao je 1,1 odsto, dok je Nasdak u crvenom 1,7 odsto.

Svi bitniji evropski indeksi takođe su završili trgovanje u minusu. Njemački indeks DAX pao je 1,2 odsto, francuski CAC-40 u minusu je 0,6 odsto, a britanski FTSE 100 završio je 1,4 odsto u crvenom.

Indeksi na istoku takođe su završili u minusu. Japanski Nikei 225 pao je 0,1 odsto, južnokorejski Kospi i šangajski kompozitni indeks u crvenom su 0,4 odsto, a hongkonški Hang Seng 1,1 odsto. Sidnejski S&P/ASX 200 u minusu je 0,1 odsto.

Sjeverna Koreja objavila je danas detaljan plan o lansiranju četiri balističke rakete u vode oko američkog ostrva Guam u Pacifiku, na kojem se nalaze dvije velike američke vojne baze i 7.000 vojnika. Plan koji predviđa da balističke rakete padnu u vodu 30 ili 40 kilometara od Guama biće sljedeće nedjelje predstavljen sjevernokorejskom lideru Kim Jong Unu, koji će donijeti odluku o daljim koracima.

Potez Sjeverne Koreje povećao je tenzije u odnosima Pjongjanga i Vašingtona, a indeks VIX, koji pokazuje koliku promjenljivost berzanskih indeksa investitori očekuju, skočio je 25,2 odsto, što je njegovo najveće povećanje od maja, navodi AP.

Cijene nafte danas su znatno pale.

Prema podacima Blumberga, referentna američka nafta pojeftinila je za 1,9 odsto na 48,6 dolara po barelu, dok je cijena nafte Brent pala za 1,6 odsto, na 51,9 dolara po barelu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније