Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 06. 2013. 11:06   >>  11:13

NAKON POBJEDE

Toni Bler savjetnik nove albanske vlade

Poslije pobjede socijalističke koalicija predvodjena Edijem Ramom na parlamentarnim izborima u Albaniji, sve je izvjesnije da će bivši britanski premijer Toni Bler biti konsultant nove vlade u Tirani, piše Blic.

Taj dogovor je Bler postigao u maju sa Ramom, a lider laburista će savjetovati Albaniju kako da privuče investicije, promoviše turizam i unaprijedi proces evropskih integracija, objavio je Balkaninsajt.

„Blerova želja da pomogne Albaniji je neprocjenjiva, imajući u vidu dobro koje će donijeti, a taj ugovor neće zadirati u džep albanskih poreskih obveznika“, izjavio je Rama poslije sastanka sa Blerom u Londonu.

Socijalistička partija nije željela da objelodani koliko bi Bler bio plaćen, navodeći da se o „finansijskim detaljima još nije razgovaralo“.

Sa osvojenih 53 odsto glasova socijalistička koalicija mogla bi da dobije 84 od 140 mandata u parlamentu, dok je Demokratska partija predvođena premijerom Saljijem Berišom osvojila 36 odsto, što je 12 odsto manje nego prije četiri godine.

Lider socijalista Edi Rama, koji će najvjerovatnije biti novi premijer, zatražio je od svojih pristalica da se okrenu radu kako bi Albanija stigla do mjesta koje zaslužuje, a to je „porodica ujedinjene Evrope“.

 Odziv je bio 54 odsto od 3,3 miliona registrovanih birača, saopštila je Centralna izborna komisija.

 Izbori održani u nedjelju su osmi od pada komunizma u toj zemlji 1990. godine.

Uprkos činjenici da je u nedjelju blizu birališta u gradu Ljaču u pucnjavi ubijen aktivista Ramine koalicije, međunarodni posmatrači ocijenili su da je došlo do ukupnog napretka u organizovanju pravednih i bezbednih izbora u Albaniji, koja se nada članstvu u EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније