Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ rtcg.me/Beta; Objavila: J.B.Č ]

08. 08. 2017. 12:02 >> 11:33

KINA SPREMNA DA PLATI CIJENU SANKCIJA

Japan zabrinut zbog rastuće prijetnje S.Koreje

Balistički program Sjeverne Koreje predstavlja "novi stepen prijetnje", saopštilo je danas japansko Ministarstvo odbrane u godišnjem izvještaju, dodajući da je Tokio zabrinut i zbog vojnih ambicija Kine. Sa druge strane kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji kazao je da je Kina spremna da plati visoku cijenu novih sankcija Savjeta bezbjednosti UN protiv Sjeverne Koreje, zarad denuklearizacije i stabilizacije na Korejskom poluostrvu.

Japan sa zabrinutošću decenijama prati tehonološka dostignuća Sjeverne Koreje, ali su nedavno tenzije povećane poslije testiranja interkontinentalne balističke rakate 4. jula, nakon čega je Sjeverna Koreja, 28. jula, ispalila drugu, sličnu raketu i saopštila da njeni projektili mogu da dosegnu američko tlo.

"Sjeverna Koreja je od prošle godine imala dvije nuklearne probe i ispalila je više od 20 balističkih raketa, što predstavlja novi stepen prijetnje", naveo je japanski ministar odbrane Icunori Onodera u izvještaju objavljenom u "bijeloj knjizi".

Onodera je ocijenio da je opasnost iz Sjeverne Koreje "velika i neminovna".

"Vrlo je vjerovatno da će vremenom da se poveća opasnost od balističkih raketa koje mogu da nose nuklearnu bojevu glavu sa mogućnošću dometa do naše zemlje", rekao je japanski ministar.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je 5. avgusta rezoluciju koja predviđa uvođenje novih, oštrijih sankcija Sjevernoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je rekao lider Kim Džong Un, pokazala da Pjongjang može da pogodi kopno SAD.

Japan je takođe izrazio zabrinutost zbog spremnosti Kine da "proširi svoj vojni uticaj u regionu".

Odnosi između Kine i Japana su godina zategnuti zbog teritorijalnog spora oko nenaseljenih ostrva koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoju, i koje obje zemlje svojataju.

Kina je spremna da plati visoku cijenu novih sankcija Savjeta bezbjednosti UN protiv Sjeverne Koreje, zarad denuklearizacije i stabilizacije na Korejskom poluostrvu, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Vang je ocijenio da će Kina, kao glavni trgovinski partner Sjeverne Koreje, najviše izgubiti zbog pooštrenih sankcija, saopštilo je danas njegovo ministarstvo, prenosi Sputnjik.

"Ako uzmemo u obzir tradicionalne ekonomske odnose Kine i Sjeverne Koreje, Kina će morati da plati najveću cijenu primjene najnovije rezolucije. Ipak, radi podržavanja međunarodnog sistema protiv širenja nuklearnog naoružanja i održavanja mira i stabilnosti u regionu, Kina će, kao i uvek, strogo i potpuno poštovati rezolucije", rekao je Vang na forumu Zajednice zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Manili.

Poslije novih balističkih raketnih proba Pjongjanga u julu, Savjet bezbjednosti UN je 5. avgusta jednoglasno usvojio rezoluciju o novim sankcijama koje najviše pogađaju industrije uglja, gvožđa i olova.

Očekuje se da će nove sankcije uticati na smanjenje godišnjeg prihoda Sjeverne Koreje od izvoza za trećinu, odnosno za milijardu dolara.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније