Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Agencije [ Objavio: O.Z. ]

08. 08. 2017. 11:05   >>  10:43

UN TRAŽI PREGOVORE

Venecuela: Opozicija zove na nacionalni protest

Opozicija u Venecueli pozvala je građane na nacionalni protest protiv vlade socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura. Istovremeno, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je od Venecuelanaca da ublaže napetosti i da se uključe u pregovore.

Opozicioni poslanici pozivaju građane da napuste svoje domove i radna mjesta u podne, da izađu na ulice i blokiraju saobraćaj i tako parališu zemlju.

Opozicija nastoji da povrati svoje pozicije nakon prošlonedjeljne sjednice Ustavotvorne skupštine.

Broj štrajkača na antivladinom protestu u petak bio je najmanji u protekla četiri mjeseca nemira tokom kojih je bilo žrtava.

Opozicioni poslanik Huan Rekenzes predviđa da neće puno trebati da se ponovo mobilišu protivnici socijalističke administracije.

Kako prenosi AP, Rekenzes je rekao da Maduro zna da Venecuela ne može da se obuzda i da jedina stvar koju Maduro želi jeste da njegovi protivnici napuste ulice.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres zatražio je od svih Venecuelanaca da ublaže napetosti i da se uključe u pregovore, saopštio je novinarima njegov portparol, naglasivši da Guteres pomno prati razvoj situacije u Venecueli.

"U ovom kritičnom trenutku za budućnost zemlje, on traži od svih Venecuelanaca da ulože sve moguće napore na ublažavanju napetosti i da se uključe u političke pregovore"”, rekao je portparol, upitan da prokomentariše posljednji razvoj situacije u toj južnoameričkoj zemlji.

Guteres i ostali vodeći zvaničnici UN-a pozivali su na mir u Venecueli od kraja jula, kada su izbili sukobi između snaga bezbjednosti i demonstranata koji se protive izborima za Ustavotvornu skupštinu.

Predsjednik Nikolas Maduro proglasio je pobjedu na izborima koje je sam sazvao za Ustavotvornu skupštinu. Novoizabrano tijelo moglo bi smjeniti aktuelnu zakonodavnu vlast Venecuele, Narodnu skupštinu i omogućilo bi široke ovlasti Maduru, koga kritičari optužuju da je otvorio put za uvođenje diktature.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније