Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 06. 2013. 18:45 >> 18:45

BEZ VOJNE AKCIJE

Obama: Neću slati avione po Snoudena

Američki predsjednik Barak Obama je, tokom posjete Senegalu, izjavio da hapšenje bivšeg službenika američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Edvarda Snoudena, koji se trenutno nalazi u Rusiji, treba rješavati pravnim putem, a ne slanjem vojnih aviona.

“Pa, neću slati vojne avione kako bi uhvatili 29-godišnjeg hakera Edvarda Snoudena”, kazao je Obama.



Pretohodno su se u američkim medijima pojavile tvrdnje da bi SAD mogle da pošalju avione kako bi primorali na slijetanje avion kojim bi Snouden iz Rusije pokušao da pobjegne u neku drugu državu.

Obama je istakao da lično nije zvao čelnike Rusije i Kine kako bi s njima razgovarao o slučaju Snoudena.

“Hapšenje jednog kriminalca je pitanje koje treba da se riješi pravnim mehanizmima”, smatra američki predsjednik.

Podsjećamo, Rusija i Kina su negirale bilo kakvu umiješanost u slučaj bjekstva bivšeg službenika CIA-e, naglasivši da nijesu umiješane u njegove planove o putovanjima u druge zemlje. Prema posljednjim informacijama, Snouden je na aerodromu "Šeremetijevo" u Moskvi trebao da se ukrca u avion za Kubu, odakle bi otišao u Ekvador, gdje je već zatražio azil.

Kineske vlasti su navele kako je Hong Kong imao pravo da pusti Snoudena da putuje u neku drugu državu.

Američke vlasti su prethodno saopštile da je odluka vlasti Hong Konga da oslobodi Snoudena "namjerni izbor vlade da oslobodi bjegunca, uprkos važećem nalogu za hapšenje i da odluka nesumnjivo ima negativan uticaj na američko-kineske odnose".

Prema pisanju američkih medija, “slučaj Snouden” je loš presedan koji bi mogao da otkrije složene međunarodne sporazume o tome kako države tumače zakone i posebno ugovore o izručenju.

Podsjećamo, Snouden je optužen za špijunažu, jer je u listovima "The Guardian" i "The Washington Post" iznio podatke o programima koji američkoj agenciji služe za špijuniranje građana putem interneta i društvenih mreža. Takođe, optužen je jer je bez dozvole u javnost iznio podatke o nacionalnoj odbrani i tajne obavještajne podatke, ali i za krađu državne imovine.

Snouden će biti deveta osoba u istoriji optužena pred američkim sudom po krivičnom zakonu "1917 akt špijunaže". Od devet do sada optuženih, sedam je procesuirano za vrijeme administracije predsjednika Baraka Obame.

(Anadolija)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније