Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

04. 08. 2017. 22:09 >> 21:40

NA ZAHTJEV MADURA

Venecuela: Konstituisana Ustavotvorna skupština

Ustavotvorna skupština je konstituisana danas u glavnom gradu Venecuele na zahtjev predsjednika Nikolasa Madura uprkos nezadovoljstvu građana i brojnim kritikama iz inostranstva.

Nikolas Maduro je rekao na sjednici u Karakasu da je novo tijelo, koje ima moć da promijeni ustav, potrebno kako bi se u zemlji ponovo uspostavio mir poslije nekoliko kriznih mjeseci, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Skupštinu će voditi bivša ministarka vanjskih poslova Delsi Rodrigez, čiji je izbor na tu funkciju jednoglasno podržalo 545 delegata. Na sjednici su bili i Madurova supruga i sin.

Rodrigez je na mjesto predsjednice Ustavotvorne skupštine predložio lider socijalista Disodado Kabelo. Ona se smatra jednim od najvećih saveznika venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura.

Predsjedavajuća je u svom uvodnom obraćanju uputila oštro upozorenje opoziciji, dodajući da će se "nasilni fašisti koji vode ekonomski rat protiv naroda se suočiti s pravdom".

Hiljade vladinih pristalica okupilo se danas u Karakasu da pozdravi konstituisanje skupštine. Oni su mahali zastavama i nosili su fotografije bivšeg lidera Uga Čaveza i borca za nezavisnost Simona Bolivara.

Opozicija je kritikovala konstituisanje skupštine, ocjenjujući da je to korak ka otimanju vlasti i pozvala je građane na masovne demonstracije.

Tokom glasanja za skupštinu održanog 30. jula, koje je bojktovala opozicija i osudile brojne zemlje, zabilježeno je nasilje u kojem je poginulo deset osoba.

Broj poginulih od početka talasa protesta u Venecueli koji je počeo 1. aprila, popeo se sad na 120.

Vatikan je apelovao da se izbjegne svaki oblik nasilja, posebno prekomerna upotreba sile snaga bezbjednosti, i izrazio veliku zabrinutost zbog pogoršane situacije u Venecueli poslije višemjesečnih protesta u kojima je stradalo 120 osoba.

Papa Franjo pomno prati situaciju i moli se za Venecuelu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније