Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

27. 07. 2017. 11:30 >> 11:04
1

UKLONJENE SVE MJERE

Status kvo obnovljen, molitve opet u Al-Aksi

Izrael je jutros uklonio sve preostale bezbjedosne mjere na ulazima u jerusalimsko svetilište, gdje se nalazi džamija Al-Aksa, nakon čega je jerusalimski muftija Muhamed Husein objavio je da se stanje na glavnom jerusalimskom svetilištu vratilo na onakvo kako je bilo prije oružanog napada 14. jula i da će se kao rezultat toga obnoviti molitve u džamiji, prenijeli su izraelski mediji.

Nakon što su u utorak skinuti detektori za metal, uklonjena je i infrastruktura za takozvane pametne kamere koje je Izrael namjeravao da postavi umjesto detektora kako je planirano, a sve u skladu sa zahtjevima muslimanske vjerske uprave Vakf (Wakf) zadužene za to mjesto sveto i za Jevreje, navode izraelski mediji, prenosi Beta.

Uprava je najprije jutros odlučila da se jutarnje molitve danas održe van svetilišta, kao i ranijih dana otkako su detektori postavljeni, nakon pomenutog napada na tom mjestu prije nepune dvije nedjelje u kome su poginula dva izraelska policajca.

Izraelske bezbjednosne snage su se zato pripremale za moguće sukobe u petak, kada se povodom tradicionalnih molitvi u podne očekuje dolazak velikog broja vjernika. Te snage smatraju da je stanje onakvo kakvo je bilo prije napada jer nema nikakve efektivne inspekcije ni na jednom od ulaza za muslimane na mjestu koje oni nazivaju Haram al Šarif (Uzvišeno utočište).

Policija se zato nadala da će sada muslimanski vjernici koji su se zbog metalnih detekora u znak protesta molili van svetilišta sada ući i džamiju, kao što je bilo uobičajeno, a muftija je to i najavio, potvrdivši da je obnovjen status kvo na osnovu koga muslimani imaju ekskluzivno pravo da se tamo mole.

Izrael je uklonio metalni most i ograde na ulazu u svetilište, kako su oni zahtijevali, ne bi li se održao status kvo na tom mjestu koje Jevreji zovu Brdo hram jer su se tamo nalazili drevni jevrejski hramovi.

Islamski ekstremistički Hamas označio je danas pobjedom uklanjanje izraelskih bezbjednosnih mjera.

Izat Rišek, jedan od lidera Hamasa, objavio je na svom Tviter nalogu da su Palestinci postigli "istorijsku pobjedu".

"Danas naš narod slavi uklanjanje kapija (bezbjednosnih mjera), sjutra će slaviti uklanjenje same okupacije", napisao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније