Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

26. 07. 2017. 10:00   >>  09:31

BIJELA KUĆA

Pozdravili odluku Izraela da ukloni detektore

Bijela kuća je pozdravila odluku Izraela da ukloni detektore za metal na ulazima u svetilište u Jerusalimu, na kome se nalazi i džamija al-Aksa, nakon smrtonosnih sukoba između palestinskih demonstranata i izraelskih bezbjednosnih snaga.



 

"Sjedinjene Američke Države pozdravljaju napore Izraela da osigura bezbjednost dok smanjuje napetost u regionu", navela je sinoć portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders u saopštenju.

Ona je takođe naglasila potrebu za jačanjem bezbjednosti na svetilištu, objasnivši da su detektori koji su u utorak uklonjeni postavljeni "nakon ubistva dva izraelska policajca 14. jula".

Odluka o uklanjanju tih naprava donijeta je nakon intenzivnih diplomatskih napora uloženih zbog zabrinutosti međunarodne zajednice da bi se napetost mogla proširiti van palestinskih teritorija.

Izraelske vlasti postavile su detektore dva dana nakon pomenutog oružanog napada trojice izraelskih Arapa u kome su i oni ubijeni pošto su ubili policajce.

Takva mjera je opravdavana činjenicom da su napadači sakrili oružje na svetilištu i izašli odatle da izvedu napad.Izraelska vlada je nakon uklanjanja detektora najavila nove bezbjednosne mjere, koje navodno uključuju kamere za detekciju skrivenih predmeta.

Palestinska strana smatra takve mjere pokušajam Izraela da proširi svoju kontrolu nad mjestom koje je sveto i za Jevreje i za sada ne namjerava da odmrzne saradnju s jevrejskom državom, kako je sinoć potvrdio palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Veze s Izraelom na svim nivoima zamrznute su zbog detektora, uključujući i bezbjednosnu saradnju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније